Spectacolele Operetei Naţionale "Ion Dacian" din Bucureşti vor fi susţinute, începând din luna decembrie, la Palatul Parlamentului, în sala de festivităţi, a anunţat, joi, Beatrice Rancea, directorul interimar de la Opera Naţională din Capitală.

Beatrice Rancea a declarat că primul spectacol care se va juca la Palatul Parlamentului va fi "Liliacul", cu regia, scenografia şi costumele semnate de regizorul Matteo Mazzoli.

"În acest moment este singura sală posibilă pentru că am dus negocieri cu domnul Hossu pentru sala fosta Rapsodia Română, care era un spaţiu extraordinar pentru susţinerea spectacolului, pentru colectivul Operetei, deoarece este singura sală care are toate avizele şi are şi o fosă. Din păcate, această sală este foarte ocupată, nu ne-a putut fi oferită aşa cum ne aşteptam şi astăzi a fost singura, unica soluţie pentru a adapta acest spectacol (n.r. - Liliacul) la sala Parlamentului. Este singura soluţie ca să nu treacă anul 2016 fără o premieră pentru colectivul Operetei. Noi vom repeta o săptămână, vom monta decorul şi luminile, vom juca premiera pe 30 decembrie, după care am cerut permisiunea de a relua spectacolele Operetei, şi acesta în mod special, din ianuarie încolo", a explicat Beatrice Rancea.

Ea a precizat că sala a fost oferită Operetei Naţionale fără niciun cost, "un cadou nesperat" din partea responsabililor de la Palatul Parlamentului.

Referindu-se la situaţia sălii Operetei din strada Octavian Goga, Beatrice Rancea a spus că aceasta "este o sală închisă, care nu are avize" şi a precizat că recepţia clădirii nu se poate face în condiţiile în care "antreprenorul principal nu mai există, firma care a încasat banii pentru această construcţie nu mai există", motiv pentru care clădirea nu poate fi recepţionată pentru continuarea lucrărilor.

Ea a adăugat că există şi o problemă cu terenul pe care a fost construită Opereta, care este în litigiu.

"În noiembrie aşteptăm să se încheie acest proces cu litigiul pe teren. Din acel moment, eu voi putea face o declaraţie pe proprie răspundere că nu există litigiu pe teren şi să cer Primăriei Sectorului 3 un nou aviz pentru începerea lucrărilor", a afirmat Beatrice Rancea.

La rândul său, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a declarat că o soluţie ar fi găsirea unei săli alternative.

"Singura modalitate de a regulariza situaţia este aceea de a găsi o sală alternativă iar în ceea ce priveşte reautonomizarea Operetei, o soluţie este aceea de a repropune o hotărâre de guvern, care este acum într-o fază avansată de înaintare, prin care să resepare administrativ Opera de Operetă, în aşa fel încât cele două ansambluri să recapete o coerenţă administrativă", a arătat ministrul Culturii.

Corina Şuteu a anunţat că va publica pe site-ul ministerului sinteza raportului Corpului de control al prim-ministrului despre situaţia în care se află clădirea Operetei.