La scurta vreme dupa ce ultimul volum al trilogiei Orbitor a lui Mircea Cartarescu a fost ales Cartea Anului in Romania, Orbitor. Aripa stanga (Die Wissenden) este Cartea lunii ianuarie 2008 in Austria, in urma voturilor acordate de critici. Volumul lui Cartarescu a intrunit 55 de voturi in timp ce cartea clasata pe locul 2 a primit a inregistrat doar 25 de voturi.

Cartea a fost publicata de prestigioasa editura austriaca Zsolnay cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Programul "20 de autori", in traducerea lui Gerhardt Csejka. Programul “20 de autori”, lansat la sfarsitul anului 2005, a constat in selectarea, de catre un juriu independent, a 20 de titluri, traducerea unor fragmente din lucrarile respective si promovarea lor pe piata editoriala din strainatate. Pana acum, in cadrul Programului “20 de autori” a fost finantata traducerea unor volume semnate de Lena Constante (Italia), Nicolae Steinhardt (Israel, Spania), Florina Ilis (Israel), Max Blecher (Spania), Gabriela Adamesteanu (Israel), Razvan Petrescu (Israel), Andrei Plesu (Franta), Mircea Cartarescu (Austria, Israel).

Presa austriaca, germana si elvetiana a elogiat unanim volumul Die Wissenden, comparandu-l pe autor cu Marcel Proust si James Joyce. Prima editie a cartii, aparuta in limba germana in luna septembrie a acestui an, s-a epuizat; editura a decis publicarea celei de-a doua, care este deja disponibila, informeaza editura Humanitas.

Volumul Orbitor. Aripa stanga a fost publicat in 1996, la Humanitas. Este al treilea volum care ii apare lui Mircea Cartarescu in spatiul german, dupa Nostalgia (Volk und Welt, 1997) si Selbsportrait in einer Streichholzflamme (DAAD, 2001).