Între 18 şi 23 aprilie 2015, orchestre şi solişti de renume ai lumii vor concerta în sala de spectacole Glashof a celebrului Muzeului Evreiesc din Berlin (Jüdisches Museum) din Berlin Kreuzberg în cadrul prestigiosului festival de muzică camerală Intonations. Aproape fiecare seară a festivalului va cuprinde o reprezentare românească. Violonista Mihaela Martin și pianistul Radu Lupu vor concerta alături de alți muzicieni internaționali de vârf, precum Elena Bashkirova, Hartmut Rohde, Madeleine Carruzzo, Alexander Knyazev, Timothy Park, Gary Hoffman, Pascal Moraguès, Elisabeth Leonskaja, Wolfram Christ şi Timothy Park.

Programul concertelor cu participare românească:

18.04 - Peter Tschaikowsky: Streichsextett d-Moll op. 70 "Souvenir de Florence"

Mihaela Martin (vioară), Kathrin Rabus (vioară), Hartmut Rohde (violă), Madeleine Carruzzo (violă), Alexander Knyazev (violoncel), Timothy Park (violoncel)

20.04 - Johann Sebastian Bach: Die Kunst der Fuge BWV 1080 Kanon 14

Mihaela Martin (vioară), Gary Hoffman (violoncel)

21.04 - Béla Bartók: Kontraste für Klarinette, Violine und Klavier Sz 111

Mihaela Martin (vioară), Pascal Moraguès (clarinet), Elena Bashkirova - Klavier

22.04 - Antonín Dvořák: Quintett für Klavier und Streichquartett Nr. 2 A-Dur op. 8

Mihaela Martin (vioară), Elisabeth Leonskaja (pian), Petra Schwieger (vioară), Wolfram Christ (Violă), Timothy Park (violoncel)

23.04 - Franz Schubert: Klavierquintett A-Dur D 667 »Forellenquintett«

Radu Lupu (pian), Michael Barenboim (Vioară), Madeleine Carruzzo (Vioară), Marie-Elisabeth Hecker (Violoncel), Nabil Shehata (contrabas)

Radu Lupu este un pianist şi compozitor de origine română de renume internaţional. La vârsta de 6 ani începe să studieze pianul cu Lia Busuioceanu și la vârsta de 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuși. După absolvirea Școlii Populare de Artă din Braşov, își continuă studiile la Universitatea de Muzică din Bucureşti. La șaisprezece ani, în 1961, primește o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde va studia 2 ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus. În 1966, în perioada studiilor din Rusia, concertează la Moscova şi Leningrad și participă la Concursul de pian Van Cliburn de la Fort Worth Texas, unde câștigă premiul I. Își reia studiile la Moscova și, înainte de finalizarea acestora, va câștiga încă două prestigioase premii I: la Festivalul George Enescu, în 1967, și la Concursul internațional de pian de la Leeds în Marea Britanie 1969. În noiembrie 1969 debutează pe scena londoneză, înregistrând un mare succes. Despre interpretarea sa a Sonatei pentru pian Op.10 No.3 de Beethoven, Joan Chissell de la ziarul The Times scrie: El a adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experiență de viață, cu alternanțele sale de dezolare și mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire.Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în SUA cu Orchestra din Cleveland dirijată de Daniel Barenboim și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în întreaga lume.

Mihaela Martin este o violonistă de talie internațională, originară din România. Cariera sa excepțională de violonistă este completată armonios de cea pedagogică, violonista predând din 1992 vioara la Musikhochschule (Academia de Muzică) din Köln, Germania. Cântă la o vioară construită de Giambattista Guadagnini în anul 1748. Mihaela Martin a început să studieze vioara cu tatăl său la vârsta de cinci ani, iar apoi a continuat să studieze la Universitatea naţională de muzică din Bucureşti cu profesorul Ştefan Gheorghiu, care, la rândul său, fusese elev al lui Eduard Caudella, George Enescu şi David Oistrah. Laureată a multe concursuri internaționale, incluzând Concursul Ceaikoski de la Moscova (1978), respectiv cele din Bruxelles, Indiana, Montreal, Mihaela Martin a debutat ulterior concertistic la Carnegie Hall de unde a primit calificative maxime. Au urmat numeroase concerte în Belgia , Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia, Noua Zeilandă, Rusia, Suedia. În 2003 a înființat cvartetul Michelangelo, împreună cu Nobuko Imai, Frans Helmerson și Alexander Kerr.

Jüdisches Museum Berlin este cel mai mare muzeu evreiesc din Europa. Muzeul oferă vizitatorilor săi o privire de ansamblu asupra a două secole de istorie evreiască, fiind din acest motiv una dintre atracţiile turistice cele mai importante ale oraşului , precum şi una dintre cele mai prestigioase instituţii muzeale din Berlin. Pe lângă componenta muzeologică, instituţia deţine şi o bibliotecă, o arhivă cuprinzătoare, un centru de cercetare precum şi o sală de spectacole (Glashof), toate acestea fiind menite să ofere o imagine cât mai complexă şi mai cuprinzătoare asupra istoriei evreilor din Germania. Spectaculoasa clădire a muzeului a fost proiectată de arhitectul Daniel Liberkind. Sala de spectacole Glashof a fost inaugurată în 2009. De atunci muzeul organizează regulat concerte şi găzduieşte prestigiosul festival de muzică camerală Intonations.

Prezența românească la Festivalul Internațional de Muzică Camerală „Intonations” are loc cu sprijinul ICR Berlin.