la Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei, participa in acest an si Teatrul Masca din Bucureşti cu două reprezentaţii cu piesa „Pierrot Lunaire", informeaza ICR Lisabona.

Teatrul Masca: "Pierrot Lunaire" Foto: Afis spectacol

Spectacolul, învecinat ca tipologie cu Comedia dell`Arte şi Guignol, este compus din mai multe momente de pantomimă, toate avându-l în centru, în diferite situaţii de viaţă, pe Pierrot, cuceritorul personaj născut în Halele pariziene. Spectatorul îl întâlneşte pe Pierrot în postura de fotograf, de amant, de îndragostit, de cântăreţ, de pescar… Veşnic îndrăgostit de Colombina, de sine şi de viaţă, Pierrot o traversează pe aceasta din urmă uzând de un umor cu implicaţii arborescente. Reuniţi în jurul maestrului Mihai Mălaimare, tinerii actori ai teatrului “Masca” din Bucureşti (Anamaria Pîslaru, Dorina Pungă, Cristian Neacşu, Alina Crăiţa, Nicolae Pungă, Laura Dumitraşcu, Emilia Manea, Valentin Mihalache, Eugen Fetescu şi Robert Poiană) dau o reprezentaţie cuceritoare, ce explorează limitele primului limbaj al umanităţii.

Institutul Francez din Portugalia a avut inspiraţia să reunească cele mai importante momente din acest an sub umbrela unei sărbători populare care va avea loc în cea mai fastuoasă grădină publică a Lisabonei, Jardim da Estrela. Andorra, Belgia, Bulgaria, Canada, Egipt, Elveţia, Franţa, Luxemburg, Maroc, România, Senegal şi Tunisia se vor reuni sub pretextul catalizator al francofoniei pentru a-şi pune în valoare propriile specificităţi. Prin consistenţa evenimentului propus, cât şi prin plaja orară aleasă pentru reprezentaţii (sâmbătă 21 martie ora 21.30 şi duminică 22 martie ora 16.00), „Pierrot Lunaire” al Teatrului Masca se detaşează ca moment central al manifestării.

Teatrul Masca este singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România. Având o trupă tânără de actori profesionisti, Teatrul Masca este condus de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, elev al lui Jean Lecoq, laureat a numeroase festivaluri, atât în ţară, cât şi peste hotare.

În cei 25 ani de la înfiinţare, Teatrul Masca şi-a construit o reputaţie prestigioasă participând la numeroase turnee în ţară, cât şi peste hotare: Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, SUA, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Turcia, Albania, Macedonia etc.