Premiera in cadrul programului 9G la TNB: "Piesa pentru frate si sora" de Tennessee Williams

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 16:58 Actualitate | Cultură

"Piesa pentru frate si sora" de Tennessee Williams
Foto: TNB
Premiera spectacolului Piesă pentru frate şi soră, de Tennessee Williams va avea loc sâmbătă, 29 noiembrie, ora 20.00, la Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Piesa celebrului dramaturg american este tradusă şi jucată pentru prima dată pe scenele noastre. Piesă pentru frate şi soră – o poveste autobiografică, unde viaţa se întrepătrunde cu arta, iar spectatorul este invitat la un exerciţiu de imaginaţie. Tennessee Williams, autorul lumilor fragile şi al menajeriilor de sticlă, ni se destăinuie, ne mărturiseşte, ne şopteşte povestea lui şi a surorii lui.

„Voi nu o cunoaşteti pe Rose şi nu o veţi putea cunoaşte decât prin intermediul operei mele. De aceea o voi aşeza pentru voi în raftul de cărţi, sau pe scena teatrului”. Iris Spiridon o scoate din raft şi o aduce pe scenă, într-o realitate de hârtie care imită viaţa până la identificarea cu iluzia ideală a unei cărţi.

O carte (concepută şi realizată de scenografa Cristina Milea) care are toate şansele de a intra într-o altă carte, cea a recordurilor, dacă nu ca dimensiuni (cum ne arată datele existente pe internet), în mod sigur pentru frumuseţea şi poezia imaginii. Între filele ei, Istvan Teglaş şi Ioana Mărcoiu prind viaţă în Piesă pentru frate şi soră.

„Dintre temele piesei regăsim claustrofobia, izolarea şi bolile mentale. Doi actori, Clare şi Felice, la fel ca şi personjele pe care le joacă, nu reuşesc, oricât se străduiesc să se elucideze pe ei înşişi şi să evadeze din starea lor mentala deteriorată. Spectatorii se confruntă la rândul lor, în timp ce privesc Piesa celor 2 personaje cu adevărurile întunecate a ceea ce înseamnă să fie oameni. O iluzie fără o iluzie, o piesă fără scenariu, o frântură de adevăr fără discernământ”– Iris Spiridon.

Piesă pentru frate şi soră este pusa in scena de IRIS SPIRIDON si are in distributie pe ISTVAN TEGLAŞ şi IOANA MĂRCOIU.

9G la TNB cuprinde 5 proiecte „9G”, 4 spectacole în repertoriul TNB, 2 titluri noi pregatite să iasă la public.
Cele 4 spectacole ale programului dedicat tinerilor creatori de teatru, incluse în repertoriul Teatrului Naţional I.L.Cragiale până în prezent, sunt: DISTOPIE.shakespeare.REMIX (un spectacol conceput de Catinca Drăgănescu), ActOrchestra (teatru muzical care nu e musical), Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen (amândouă în regia lui Horia Suru) şi Piesă pentru frate şi soră după Tennessee Williams, regia Iris Spiridon.

9G la TNB este un program derulat prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” şi se adresează tinerilor creatori de teatru. Programul 9G se desfăşoară la Sala Mică, spaţiu destinat exclusiv tinerilor artişti. În urma unui concurs de proiecte, la care au fost înscrise 42 de titluri, echipa de selecţie (Ilinca Tomoroveanu, Cristiana Gavrilă, Maşa Dinescu şi Violeta Popa) au reţinut şapte dintre ele pentru a intra în repetiţii: Copii de aruncat, după romanul lui Ryu Murakami, dramatizat şi regizat de Doru Drăgoi; ActOrchestra – teatru muzical care nu e musical, regia Horia Suru; DISTOPIE. shakespeare. REMIX, regia Catinca Drăgănescu; Dragoste în patru tablouri de Lukas Baerfuss, în regia Elenei Morar; Organic după Inutil de Saviana Stănescu, în regia lui Andrei Măjeri; Piesă pentru frate şi soră de Tennessee Williams, în regia lui Iris Spiridon; Ziua în care nu se cumpără nimic de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru. În urma repetiţiilor cu public, Consiliul Artistic al teatrului decide titlurile care vor fi incluse în repertoriul Sălii Mici.

Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

670 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri