Muzeul National de Istorie a Romaniei deschide pe 30 octrombrie expozitia temporara Regele a murit! Traiasca Regele!, prin care isi propune sa onoreze memoria primilor doi regi ai Romaniei, cu ocazia implinirii unui secol de la incetarea din viata a regelui Carol I si venirea la tronul Romaniei a regelui Ferdinand. Expozitia care va fi deschisa pana la 1 martie 2015 cuprinde si obiecte de la Peles, de la Cotroceni si de la Muzeul National de Arta.

Expozitia este deschisa pana pe 1 martie 2015Foto: MNIR

Carol I este, fara indoiala, cel mai mare dintre regii Romaniei. Realizarile timpului sau au fost atat de multe si atat de profunde incat pana si simtul critic al celui mai exigent cercetator e condamnat sa capituleze in fata evidentei: daca romanii si Romania au avut vreodata un personaj providential in istoria lor, atunci acela a fost cu siguranta Carol I-ul. Asumandu-si tronul Romaniei, l-a preluat ca domn al unei tari umile si l-a lasat ca rege al unei tari independente, marite si chiar temute (macar de unii dintre vecinii ei). Asa cum spunea Nicolae Iorga, Carol a trait peste 70 de ani fara alta tovarasie, fara alta comuniune de spirit decat a Datoriei. Zeul sau pe pamant - si ce zeu nobil, ce zeu teribil! - a fost aceasta. In afara de dansa n-a cunoscut nimic. Din vremuri foarte vechi ca ale Romei n-a existat om care, in mijlocul vietii, sa se smulga mai deplin din tot ce o alcatuieste pentru a trai cu ochii reci fixati la o singura stea care nu poate apune: Datoria Sa de Suveran!.

Prin comparatie, domnia lui Ferdinand (13 ani) poate parea pusa in umbra de cea a lui Carol (48 de ani). Insa nu este deloc asa. Pentru ca domnia lui Ferdinand a fost plina de evenimente, de schimbari radicale, de zbucium si trairi cum rare sunt in istorie. O domnie care trece printr-un razboi european si mondial, cu toate transformarile in plan regional. Europa imperiilor lui 1914 devine Europa statelor nationale din 1918. Romania Mica a lui 1914 devine Romania Mare a lui 1918. Iar regele Ferdinand a avut un rol decisiv in mersul inainte al tarii.

Tematica expozitiei este structurata pe mai multe capitole, prin care se doreste realizarea unei imagini cat mai complete a vietii si activitatii celor doi monarhi.

Expozitia debuteaza cu prezentarea descendentei lui Carol si Ferdinand (germana, franceza, portugheza: bunici, parinti, frati si surori) si continua cu Familia regala a Romaniei (Carol - Elisabeta, Ferdinand - Maria si copiii lor).

Un capitol este dedicat simbolurilor regalitatii in perioada 1866 - 1927, unde sunt analizate: stema, imnul, drapelul (aparitia si evolutia acestora), dar si Coroana de otel, sigiliul regal sau ordinele aparute in timpul celor doi suverani.

O parte importanta a expozitiei este rezervata celor mai semnificative evenimente ale istoriei noastre moderne, petrecute intre anii 1866 - 1927: Constitutia din 1866, obtinerea Independentei, proclamarea regatului, Expozitia Nationala din 1906, Al Doilea Razboi Balcanic (in timpul lui Carol I), Primul Razboi Mondial, Marea Unire, Incoronarea de la Alba Iulia, Constitutia din 1923 (in timpul lui Ferdinand).

Un segment cu adevarat spectaculos al expozitiei este cel dedicat recunoasterii internationale, unde sunt prezentate o parte dintre ordinele straine primite de Carol si Ferdinand, din intreaga lume (din Rusia si Austro-Ungaria, pana in Brazila si Peru, din Suedia si Olanda, pana in Japonia si Hawaii).

Pentru ca domniile celor doi regi se suprapun cu formarea si dezvoltarea statului modern, un loc important in cadrul expozitiei il ocupa modernizarea statului, sub toate aspectele sale (economie, cultura, educatie, infrastructura), intre anii 1866 - 1927.

Expozitia are un capitol dedicat oamenilor regelui, respectiv principalilor colaboratori ai suveranilor, cu care acestia au colaborat in calitatea lor de presedinti ai Consiliului de Ministri si se incheie cu prezentarea ultimului an al domniei regelui Carol si primului an al domniei regelui Ferdinand.

Demersul expozitional este sustinut de numeroase obiecte originale, provenite din colectiile muzeelor implicate, dar si de un foarte bogat material iconografic si informativ.

Expozitia este organizata sub patronajul Ministerului Culturii, in colaborare cu Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National Peles si Muzeul National Cotroceni.

Expozitia Regele a murit! Traiasca Regele! va fi deschisa la MNIR in perioada 30 octombrie 2014 ¬ 1 martie 2015 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica, in intervalul orar 09.00 ¬ 17.00.