Între 23 octombrie și 6 noiembrie se desfășoară la Viena cel mai mare festival de film din Austria – Viennale. Evenimentul reunește și în acest an aproximativ 300 de lungmetraje, filme documentare și scurtmetraje.

Al doilea joc, regia Corneliu PorumboiuFoto: Compress

Prezența românească a ajuns o tradiție, ba mai mult, în 2010 filmul „Periferic” al lui Bogdan George Apetri a obținut premiul „FIPRESCI“ în cadrul festivalului vienez. Anul acesta cinematografia românească va fi reprezentată de filmul „Al doilea joc“ (2013), documentarul foarte personal realizat de Corneliu Porumboiu despre derby-ul Dinamo-Steaua din decembrie 1988, arbitrat de tatal său, Adrian Porumboiu. Filmul a avut premiera la Festivalul de la Berlin. În capitala Austriei filmul va rula pe 1 și 5 noiembrie, la „Gartenbaukino“, respectiv la „Metro Kinokulturhaus“.

Potrivit Compress, programul Viennalei cuprinde atât filme ale unor regizori celebri precum Jean-Luc Godard („Adieu au langage 3D“), Woody Allen („Magic in the Moonlight“), Olivier Assayas („Clouds of Sils Maria“), Abel Ferrara („Pasolini“), Joe Dante („Burying The Ex“) sau Bruno Dumont (miniseria „P'tit Quinquin“), cât și adevărate descoperiri cinematografice – regizori necunoscuți, dar extrem de talentați, precum Chris Gude din Columbia, Cristóbal Arteaga Rozas din Spania, Sophie Hyde din Australia, Chaitanya Tamhane din India sau Drew Tobia din SUA.

Ca în fiecare an Viennale include și o serie de programe speciale, ca spre exemplu retrospectiva dedicată lui John Ford sau tributul adus actorului Viggo Mortensen. Un alt program special – „Broken Sequences“ – este dedicat filmului experimental. Totodată, cu ocazia prezentării în capitala Austriei a celui mai nou film al lui Jean-Luc Godard, Viennale își propune să aducă în atenția publicului și vasta operă cinematografică a celebrului regizor. Astfel, cinci creatori de film francezi – Olivier Assayas, Pascale Ferran, Jean-Pierre Gorin, Luc Moullet și Agnès Varda – au ales fiecare câte un film al lui Godard, care din punctul lor de vedere este cel mai important. Cele cinci filme sunt prezentate în cadrul secțiunii „Cinq fois Godard“.