Cunoscutul politolog şi comentator al vieţii sociale şi politice româneşti Cristian Parvulescu este invitatul Conferintelor Teatrului National duminică 11 mai 2014, de la ora 11.00. Conferinta care va avea ca tema "Regasirea intru Europa" va fi gazduita de Sala Mica a Teatrului National, informeaza TNB.

Cristian PirvulescuFoto: TNB

Regăsirea întru Europa

Vin alegerile europene (numite la noi atât de pompos şi stângaci, europarlamentare), iar Europa ar trebui să fie cel puţin un subiect de discuţie. Nu se întâmplă însă aşa! Dar, ce mai reprezintă Europa, astăzi, aici sau aiurea? O piaţă comună care promite prosperitate pentru cei mulţi? Un reper cultural? O referinţă abstractă? Duşmanul la îndemână?

Europa, devenită un fel de stat sui generis este astăzi sub semnul crizei. Un proiect politic şi filosofic generos a căzut pe mâna nepricepuţilor! Acea Europă, cea a fondatorilor, riscă să dispară fiind înlocuită de o copie infidelă. O copie a statelor-naţiune pe care încerca să le depăşească.

O încercare de a salva Europa de la un dezastru anunţat este şi personalizarea campaniei electorale din acest an. Chiar dacă la noi, chiar mai mult decât în celelalte state membre, campania electorală rămâne prizoniera temelor interne, personalizarea campaniei, cred unii formatori de opinie, ar putea face accesibile temele europene unui public mai larg. Însă, prin acest truc de campanie riscul prezidenţializării Uniunii Europene devine o realitate. Căci efectul pervers al personalizării este prezidenţializarea unui sistem instituţional ce fusese gândit pentru o democraţie consensuală, nu majoritară. Astfel, rezultatul reprezentării proporţionale, sistem electoral obligatoriu în toate statele membre, va fi influenţat de tendinţa majoritaristă (sau, cum s-ar zice în România, uninominală) implicită indusă de personalizarea campaniei. (Cristian Pîrvulescu, fragment din prezentarea oferită în pregătirea prelegerii de duminică)

Cristian Parvulescu s-a născut la 9 ianuarie 1965, în Ploiești. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, în 1989.

Desfăşoară o bogată activitate didactică, începută imediat după absolvire ca profesor de filosofie, iar mai apoi ca lector, asistent şi conferenţiar universitar.

Din 1999-prezent susţine cursul de Politologie generală la Facultatea de Jurnalism şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Bucureşti, iar din 1998 şi în prezent, la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Dimitrie Cantemir, cursurile Partide şi sisteme de partide, respectiv Ştiinţa politică.

Din 2004 este conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi din noiembrie 2005 este Decanul acestei facultăţi.

Este Doctor în ştiinţe politice cu teza „Tendinţe şi evoluţii în dinamica partidelor politice (vest)europene la sfârşitul secolului XX”, SNSPA, 2003.

A urmat stagii de specializare în Franţa, Germania, Olanda şi Statele Unite ale Americii.

A participat la numeroase congrese, conferinţe, simpozioane şi mese rotunde, afirmându-se ca unul dintre cei mai activi politologi și comentatori al vieții sociale și politice românești.

Numeroase prezenţe în dezbaterile din mass media românească, colaborând cu ziarele şi revistele: 22, Dilema, Bursa, Cotidianul, Curentul, România Liberă, precum şi cu numeroase posturi de radio şi de televiziune: BBC, Radio Europa Liberă, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio 3, Radio Contact, Europa FM, Radio Total, Mix FM, TVR, Antena 1, Prima TV, Pro TV etc.

A condus, în calitate de preşedinte, între 1999 şi 2013, Asociaţia Pro Democraţia, în prezent fiind Preşedinte de Onoare.

Din 2009 este vicepreşedinte al Forumului Civic European.

Experienţă profesională:

Membru în comitetul de redacţie şi redactor şef adjunct al revistei de ştiinţe politice Sfera Politicii ( 1994-1997)

Membru fondator al Asociaţiei Române de Ştiinţe Politice, precum şi al Societăţii Române de Ştiinţe Politice

1999 – 2005, membru al juriului Barometrului de Opinie Publică, cercetare bianuală realizată de Fundaţia pentru o Societate Deschisă

Consultant în cadrul Programului CDF (Cadrul de dezvoltare cuprinzătoare) al Băncii Mondiale (2000-2003)

Evaluator al Coaliţiei 2005 (reţea de peste 100 de organizaţii civice din Republica Moldova care au monitorizat procesul electoral pentru alegerile parlamentare din martie 2005)

Membru al Team Europe din 2005

Membru în Comitetul Economic şi Social European din 2007.

Susţine şi coordonează o intensă activitate de cercetare în cadrul învăţământului universitar (proiecte finanţate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, PHARE, Consiliul Naţional al Finanţării Învăţământului Superior ş.a.)

A condus mai multe seminarii și școli de vară privind modificarea Constituției și a legii partidelor.

Lucrări de autor:

Politici şi instituţii politice, Editura trei, Bucureşti, 2000, 2002

Partide si sisteme de partide, Editura Universităţii Dimitrie Cantemir, Bucureşti, 2000, 2007

Ştiinţa politică, Editura Universităţii Dimitrie Cantemir, Bucureşti, 2001.

A publicat numeroase articole şi studii, are o serie de contribuţii la lucrări colective, între care amintim:

Introducere în educaţia civică. Ghidul ziaristului, editată de Asociaţia Pro Democraţia, Bacău, 1999 – fiind coordonatorul lucrării;

Dicţionar de scrieri politice, (coordonator Laurenţiu Ştefan Scalat), Editura Humanitas, 2000 (articolele : Montesquieu - Despre spiritul legilor, Roberto Michels – Partidele politice: eseu asupra tendinţelor oligarhice ale democraţiilor);

Naţionalism şi rasism difuz în cultura politică românească în Populism, demagogie, realism politic, volum editat de Cătălin Turliuc şi Alexandru Zub, Academia Română, Institutul de istorie A. D. Xenopol, Iaşi, 2001;

Manual de filozofie, (coordonatori : Adrian Miroiu, Doina Ştefănescu), Editura Humanitas, 2003.

Premii şi distincţii

• Ordinul Pentru Merit în rang de Cavaler, 2000

• Premiul Grupului pentru Dialog Social, 2004.