Luna februarie sta sub semnul dragostei, este luna Dragobetelui sau a mult mai comercialului Valentine's Day. In aceasta luna, la editura Humanitas a aparut in seria de autor volumul Dragoste de Isabel Allende, in traducerea Corneliei Radulescu si a lui Radu Niciporuc. O carte tandra, stralucit alcatuita, o adevarata bijuterie literara in care cele mai frumoase momente ale iubirii descrise vreodata de Isabel Allende sunt magistral impletite cu intelepte si amuzante povestiri ale autoarei chiliene.

Dragoste de Isabel AllendeFoto: Humanitas

"Tentatia de a relata o intalnire amoroasa pe un ton glumet e aproape irezistibila, pentru ca umorul e o garantie impotriva sentimentalismului si a ridicolului care pandesc respectivele scene. Mai mult, cred ca cel mai tare afrodiziac este rasul.

Visele m-au ajutat la scris si apar in cartile mele, unde cateodata indragostitii se intalnesc in acelasi vis.

Nu există o vârstă anume pentru prima iubire. Se poate întâmpla în orice moment al vieţii şi mă încearcă bănuiala că poate fi oricând la fel de puternică precum cea dintre Romeo şi Julieta, îndrăgostiţii legendari care de cinci secole încoace sunt reperele patimii arzătoare.

Iubirea de tinerete are un grad de nebunie neintalnit mai tarziu: e exclusiva, oarba, tragica, e un montagne-russe de emotii care merg de la exaltarea halucinata la pesimismul cel mai adanc. Cuplul creat de Shakespeare era foarte tanar. Desi din piesa nu se deduce foarte clar, consensul general e ca ea avea treisprezece ani, iar el, cincisprezece; asa s-ar explica limbajul sublim prin care se descriu reciproc si graba dublei sinucideri. (...) Inteleg aceasta ratacire a adolescentei pentru ca am trait-o si eu.

Magia meseriei mele imi permite sa traiesc vietile protagonistilor mei, iar placerea de a descrie pe indelete intalnirea erotica depaseste cu mult placerea de a o trai. In plus, scriind, se adauga si placerea de a impartasi experienta cu cititorii mei." (Isabel Allende)

La cinci ani, este exmatriculata pentru indecenta de la gradinita calugaritelor ursuline din Santiago de Chile. La paisprezece ani, citeste pe furis O mie si una de nopti in atmosfera impregnata de senzualitate orientala a Beirutului. La treizeci de ani, mama de familie, militeaza in America de Sud pentru emanciparea femeilor si revolutia sexuala. La patruzeci si cinci, isi descopera jumatatea in California. Insa, dupa cum recunoaste chiar ea, nimic din ce a trait nu se compara cu ceea ce si-a imaginat... Intr-o savuroasa alchimie a adevarului si fictiunii, Isabel Allende isi insoteste confesiunile sentimentale si viziunea asupra nenumaratelor fatete ale iubirii cu cele mai frumoase pagini despre dragoste din romanele, povestirile si volumele autobiografice pe care le-a semnat.

Cartea este acompaniata de ilustratiile graficienei spaniole Ana Juan, care semneaza si ilustratia copertei.

ISABEL ALLENDE, nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, s-a născut în 1942 la Lima, în Peru. Îşi petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de cincisprezece ani şi lucrează ca ziaristă.

În 1982, primul său roman, Casa spiritelor, are un succes fulminant şi devine imediat bestseller internaţional. În 1984 publică Despre dragoste şi umbră, apoi Eva Luna (1987), Povestirile Evei Luna (1989) şi Planul infinit (1991). Un an mai târziu fiica scriitoarei moare în urma unei crize de porfirie. Următoarea ei carte, Paula (1994), îi este dedicată. De acelaşi succes se bucură insolitul volum Afrodita (1997), romanele Fiica norocului (1999) şi Portret în sepia (2000), volumul de memorii Ţara mea inventată (2003) şi romanul Zorro (2005). În 2006 îi apare romanul Inés a sufletului meu, în toamna lui 2007 publică romanul autobiografic Suma zilelor, în 2009, Insula de sub mare, iar în 2011 Caietul Mayei. În 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a fost primită în American Academy of Arts and Letters.