Recent, la Teatrul National "I.L.Caragiale" s-a desfasurat prima intalnire informala organizata la Bucuresti in pregatirea viitorului Festival international de teatru NETA 2015, propunere initiata si lansata in premiera de Ion Caramitru, directorul TNB, in luna septembrie la Ljubljana (cu ocazia Adunarii generale a NETA). Intalnirea s-a bucurat de prezenta secretarului general NETA, Damir Domitrovic, care a facut o prezentare a acestei retele internationale de teatru si a principalelor sale proiecte, printre care si acela, foarte ambitios, al constituirii unui post propriu de televiziune, NETA ART TV.

TNB, Sala Mare - exteriorFoto: TNB

Reteaua NETA (New European Theatre Action), din care face parte, ca membru fondator (din 2005, cand a fost constituita) si Teatrul National "I.L.Caragiale" din Bucuresti, are ca scop principal strangerea legaturilor intre tarile din Sud Estul Europei, tari al caror potential deosebit in plan cultural le recomanda ca pe un partener demn de luat in seama in raportul cu celelalte tari europene. Promovarea unei expresii artistice pro-europene este, de altfel, mesajul de baza al NETA. In prezent NETA reuneste o retea de 50 de teatre si festivaluri teatrale din 19 tari europene.

Festivalul international de teatru NETA, care ar urma sa fie organizat la Bucuresti in chiar anul aniversarii a 10 ani de la infiintarea retelei, ar fi menit sa aduca in premiera, sub acelasi acoperis, cel al viitorului Teatru National (cu lucrarile de reconstructie finalizate), cele mai reprezentative spectacole de teatru selectionate din productia teatrelor membre ale NETA. "Cea mai interesanta combustie artistica vine tocmai din aceasta zona atat de incercata istoric a Balcanilor, unde exista o dramaturgie de impact, cu o scriitura profund umana (...). Ne uneste aceeasi experienta istorica post-comunista, un temperament care se aseamana izbitor, o buna educatie culturala si aceeasi dorinta de a calatori -macar virtual- in culturile universale" - astfel a argumentat Ion Carmitru propunerea organizarii acestui amplu festival.

Printre invitatii la intalnirea de la TNB s-a aflat si doamna Jadranka Sturm Kocjan, ambasadoarea Republicii Slovenia la Bucuresti, care si-a exprimat angajamentul de sustinere a proiectului viitorului Festival NETA de la Bucuresti, subliniind faptul ca acest proiect va intari legaturile in plan cultural intre tarile din aceasta regiune de sud-est a Europei, in spiritul "culturii fara frontiere".

Reprezentand la aceasta intalnire Ministerul Culturii, consilierul Ioan Matei a confirmat, la randul sau, disponibilitatea de sutinere a proiectului din partea acestui minister.

Pentru ca festivalul sa se poata concretiza este insa nevoie de implicarea solidara a autoritatilor culturale din toate tarile membre NETA, acesta fiind urmatorul pas in realizarea ambitiosului proiect teatral, al carui start a fost dat cu prilejul acestei prime intalniri de la Teatrul National din Bucuresti.