Spectacolul de teatru Marea iubire a lui Sebastian cu actorii Rodica Mandache si Marius Manole in rolurile principale, va avea loc luni, 14 octombrie, ora 19:00, la Sala Consiliului Judetean Buzau. Biletele pot fi achizitionate de la noul sediu al Teatrului George Ciprian Buzau, Bd. Nicolae Balcescu nr 40 de luni pana joi intre orele 8:30 si 16:30 si vineri intre orele 8:30 si 16:30. Costul unui bilet este de 40 RON. Pentru informatii suplimentare apelati: 0740496961.

Marea iubire a lui SebastianFoto: Anca Robu

Intr-un interviu acordat unui post de radio, Marius Manole spune despre despre spectacolul Marea iubire a lui Sebastian: "Este un spectacol bazat pe Jurnalul lui Mihail Sebastian si notitele lui Leny Caler, care ar trebui sa stim cu totii ca a fost marea iubire a lui Sebastian. Este femeia care l-a inspirat pe el in scrierea unor mari-mari piese de teatru: Jocul de-a vacanta, Ultima ora, Insula si Steaua fara nume. E un text despre care eu am crezut si cred in continuare ca este destul de elitist, pentru ca apar niste personaje pe care lumea nu le stie: Iancovescu, care a fost un actor foarte mare, Vraca, care a fost un actor foarte mare si asa mai departe. Am crezut ca spectacolul nu o sa prinda foarte tare, dar am avut surpriza sa avem un public destul de atent si foarte bun pana acum. Si nici nu stiu de ce a fost asa. Ori datorita doamnei Rodica Mandache, care este intr-o forma extraordinara si are un farmec nebun, ori datorita textului, care este un text foarte frumos. Ori datorita muzicii, care e o muzica foarte bine aleasa tot de doamna Rodica Mandache. Este un text la care eu si cu doamna Rodica Mandache tinem foarte tare."

"Piesa urmareste povestea tumultoasa de dragoste dintre actrita Leny Caler si Mihail Sebastian. Textul reuneste fragmente din Jurnalul scriitorului, mergand pe firul corespondentei reale dintre actrita si dramaturg si culminand cu dialoguri diafane din Jocul de-a vacanta.

Leny isi rememoreaza tineretea cu un aer ludic in care plutesc sarmul si cochetaria de alta data. Desi o cucereste cu scrisul sau, omul din spatele cuvintelor se dovedeste a fi un baiat timid si nu intr-atat de atragator cum si-l imaginase. Iubirea dintre cei doi este mai degraba una platonica, un joc de lumini si umbre in care fiecare ii gaseste metehne celuilalt. Sebastian suspina dupa inflacarata Leny, insa in el clocoteste vesnic gelozia, transpusa in replici acide. Superficialitatea si inconstanta femeii fatale il fac pe tanarul scriitor sa se razbune prin cuvinte, in secret. Dialogul dintre indragostiti este in esenta o reunire a doua monologuri, ca intr-un puzzle ale carui piese nu se potrivesc niciodata.

Rodica Mandache ne convinge prin lejeritatea jocului si zambetul strengaresc. Personajul pe care il imbraca ii vine perfect, conferind autenticitate povestii. Marius Manole creste si imbatraneste pe scena, trecand prin toate anotimpurile iubirii, cu o luciditate agonizanta.

Ana-Ioana Macaria si Istvan Teglas le dau viata Corinei si lui Stefan, protagonistii uneia dintre cele mai cunoscute opere a dramaturgului, Jocul de-a vacanta. Corina sta in dreapta lui Leny, in timp ce Stefan isi marturiseste visele din stanga autorului sau. Ei oglindesc astfel iubirea imposibila dintre Leny si Sebastian, dezvaluind sentimente neelucidate si intrebari filosofice.

Pentru 84 de minute, suntem invitati sa parcurgem lumile lui Sebastian si sa-l cunoastem ca scriitor, dramaturg, memorialist si nu in ultimul rand ca om." (Teodora Gheorghe, scriitor)