Dirijorul francez Julien Salemkour, de la Opera de Stat din Berlin, se va afla la pupitrul Orchestrei Nationale Radio vineri, 29 martie, de la ora 19.00 pentru a dirija Recviem, una dintre cele mai apreciate partituri apartinand compozitorului ceh Antonin Dvořák.

La Opera de Stat din Berlin dirijorul Julien Salemkour a asigurat conducerea muzicală a peste 200 de spectacole de operă şi balet şi concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio din Berlin.

Programul serii de vineri, 29 martie aduce in fata publicului meloman partitura Recviem, lucrare ce reflectă dileme ale compozitorului cu privire la existenţa umană. Partitura va fi interpretată de Orchestra Naţională Radio, cu participarea unor solişti vocali cu o vastă activitate în ţară şi străinătate: soprana Sorina Munteanu – solistă a Operei Naţionale Bucureşti, mezzosoprană Cornelia Oncioiu – care colaborează cu mai multe instituţii de prestigiu din Franţa, tenorul Marius Budoiu – solist şi director general al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi basul ceh Jan Martinik, în prezent angajat al celebrului teatru liric Staatsoper Unter den Linden, Berlin. De asemenea publicul va vea ocazia sa asculte Corul Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Dirijorul francez Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de nouă ani. La vârsta de 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen. După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim precum şi la Festivalul de la Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo şi Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor - P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro - W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca - G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth - G. Verdi, Faust - F. Busoni, Manon - Massenet, Lohengrin - R. Wagner.

De-a lungul timpului a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituţii precum Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Semperoper din Dresda, Staatskapelle Berlin şi Orchestra Simfonică Radio din Berlin.

În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui W. A. Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

Julien Salemkour a fost distins în acest an cu titlul de Staatskapellmeister al Operei de Stat din Berlin.