Institutul Cultural Român a alocat un buget de 620.000 de euro pentru asigurarea unei reprezentari corespunzatoare a Romaniei la editia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, unde tara noastra are statut de tara invitata de onoare.

Investitia substantiala este motivata de faptul ca "Salon du Livre de la Paris este o sansa de promovare si de diplomatie culturala de mare impact pentru cultura noastra" se arata in comunicatul ICR. Actuala conducere a Institutului Cultural Roman a preluat ca atare lista de 27 de autori stabilita de ICR în martie 2012 la care a adaugat – pentru a da imaginea bogatiei reale a literaturii romane – o lista proprie de 13 autori, iar Ministerul Culturii a adaugat lista sa de noua autori.

Pe lista invitaţilor figurează scriitorii: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Savatie Baştovoi, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoeşu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana şi Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Vişniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu (eseişti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate).

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional va participa ca partener, calitate în care a invitat nouă autori români: Horia Bădescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion, Dănuţ Ungureanu.

ICR va avea următorii invitaţi: Constantin Abăluţă, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Al. Călinescu, Paul Cernat, Neagu Djuvara, Ioana Drăgan, Teodor Dună, Ileana Mălăncioiu, D.R. Popescu, Stelian Tănase.

Ediţia 2013 a Salonului Cărţii de la Paris, se va desfăşura între 22 şi 25 martie.