Un judecator din Chile a cerut exhumarea ramasitelor poetului Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel, ca parte a unei anchete incepute in 2011 pentru a se stabili daca a fost asasinat, relateaza BBC. Neruda a murit in 1973, la 12 zile dupa lovitura de stat militara care l-a adus la putere pe generalul Augusto Pinochet. Familia scriitorului si Fundatia Neruda sustin ca acesta a murit de cancer de prostata la o clinica din Santiago, la varsta de 69 de ani.

Insa in mai 2011, un vechi colaborator al scriitorului a declarat ca acesta a fost "asasinat" la ordinul dictatorului Pinochet, iar ulterior a fost deschisa o ancheta.

Potrivit versiunii cunoscuta pana in prezent, Neruda a murit pe 23 septembrie 1973, la 69 de ani, in urma unor complicatii ale cancerului de prostata de care suferea, agravat de stres emotional - decesul sau a survenit la doua saptamani dupa lovitura de stat a lui Pinochet, care l-a indepartat de la putere pe Salvador Allende, prietenul scriitorului.

Insa fostul secretar, asistent personal si sofer al lui Neruda, Manuel Araya, a dat asigurari in ultimele zile in, interviurile pe care le-a acordat unor reviste sud-americane, ca Neruda a fost asasinat pentru a se evita ca acesta sa devina, in exil, un puternic opozand al noului regim militar.

"Pinochet a fost asasinul, el a cerut uciderea lui Neruda pentru ca acesta sa nu plece din tara, pentru ca era un intelectual pe care Pinochet nu il dorea ca opozant", a declarat Araya, in varsta de 65 de ani.

Araya, care s-a aflat langa poet pana in ultimele ore ale vietii sale, a sustinut ca Neruda nu a fost spitalizat in clinica Santa Maria din Santiago, "nu pentru agravarea starii sale de sanatate, ci pentru siguranta sa", pentru ca era "ingrijorat si stresat" si credea ca noul regim dorea sa il elimine.

Potrivit lui Araya, Neruda i-a marturisit ca este alarmat de o injectie administrata in timpul noptii de un medic. Neruda era asteptat a doua zi, pe 24 septembrie, in Mexic, insa scriitorul a murit in timpul acelei nopti.

Fundatia Pablo Neruda, care administreaza opera si interesele autorului, a respins atunci teza asasinatului. "Niciun indiciu, nicio dovada de orice natura nu sugereaza ca Pablo Neruda a murit dintr-o alta cauza decat cancerul in stadiu avansat de care suferea. Nu ni se pare rezonabil sa concepi o noua versiune a decesului sau numai in baza opiniei personale a soferului sau," a precizat Fundatia.

Insa acum Fundatia a anuntat ca sustine decizia de exhumare a trupului neinsufletit, relateaza Associated Press.

Expertii medico-legali au declarat ca va fi foarte dificil de determinat in acest moment daca scriitorului i-au fost administrate droguri in doze suficient de mari pentru a il ucide.