Editura Polirom lanseaza in aceasta saptamina un nou proiect editorial, dedicat cadrelor didactice care predau la toate nivelurile de invatamint, studentilor, formatorilor si teoreticienilor din domeniul stiintelor educatiei: „Ghidul profesorului” (coordonator Ion-Ovidiu Panisoara), o colectie ce isi propune sa ofere tot ce ii trebuie unui profesor de succes, informeaza editura.

Colectia „Ghidul profesorului” ofera cadrelor didactice o perspectiva noua si aplicativa asupra unor teme mai noi sau clasice din stiintele educatiei: de la curriculum la managementul clasei, de la comunicarea educationala la metodele de evaluare, de la principiile didactice la managementul conflictelor si gestionarea violentei scolare, de la fundamentele pedagogiei la leadership educational si inteligenta emotionala in sala de clasa.

Provocarile cu care se confrunta in prezent profesorii sint numeroase si dificil de rezolvat. Profilul elevului se schimba de la an la an, iar scoala, din spatiu de evolutie, de excelenta si de formare umana, se poate transforma rapid intr-un adevarat „cimp de lupta”.

„Ghidul profesorului” debuteaza cu volumul Instruirea interactiva, semnat de prof. univ. dr. Musata-Dacia Bocos, aparut si in editie digitala saptamina aceasta.

Conform practicilor educative moderne se pune din ce in ce mai mult accent pe activizare, considerata premisa unei instruiri si formari eficiente. De aceea, volumul de fata ofera repere teoretice si aplicative usor de preluat, de adaptat si de utilizat in practicile participative, prezentind elemente operationale de pedagogie activa si interactiva, designuri curriculare activizante, comentarii si sugestii didactice.

Informatiile de ultima ora, ilustrate cu numeroase exemple practice concepute de colaboratori care predau la toate nivelurile de invatamint, vin in sprijinul studentilor, formatorilor, teoreticienilor din domeniul stiintelor educatiei si cadrelor didactice care urmaresc realizarea unei instruiri interactive eficiente, se arata in comunicatul editurii remis Hotnews.ro.

Musata-Dacia Bocos este profesor univ. dr. la Departamentul de Stiinte ale Educatiei, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si coordonator de doctorat in domeniul „Stiinte ale educatiei”. Principalele domenii de activitate stiintifica sint didactica generala, teoria curriculumului, managementul curricular, didactica disciplinelor pedagogice, cercetarea pedagogica. Dintre lucrarile sale, amintim: Instruire interactiva. Repere pentru reflectie si actiune (2002), Teoria si practica cercetarii pedagogice (2003, 2005, 2007), Didactica disciplinelor pedagogice. Un cadru constructivist (2007). A colaborat la realizarea volumelor: Teoria si metodologia instruirii. Teoria si metodologia evaluarii. Repere si instrumente didactice pentru formarea profesorilor (2007), Fundamentele pedagogiei. Teoria si metodologia curriculumului. Repere si instrumente didactice pentru formarea profesorilor (2008), Management curricular (2013). A coordonat, in colaborare, urmatoarele volume: Tratat de didactica moderna (2009), Abordarea integrata a continuturilor curriculare. Particularizari pentru invatamintul primar (2012).