Cunoscutul dirijor Misha Katz revine la Sala Radio din Bucureşti, pentru a dirija concertul Orchestrei Naționale Radio de vineri, 6 aprilie 2012, ora 19.00. Alte două formaţii muzicale ale Radio-ului se vor afla sub bagheta „dirijorului-tornadă”: Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia şi Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu. Punctul central al programului, Concertul nr. 5 în fa major pentru pian şi orchestră, op. 103 de Camille Saint-Saëns îl va avea ca invitat pe tânărul pianist Shwan Sebastian.

Alte trei lucrări vor figura în program: Marş ungar din Damnaţiunea lui Faust de Hector Berlioz în deschiderea concertului, iar în partea a doua Ucenicul vrăjitor de Paul Dukas şi Uvertura 1812, op. 49 de P. I. Ceaikovski.

Născut la Rostov în Rusia, dirijorul Misha Katz a început să studieze violoncelul în anul 1959, şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Moscova sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici, iar alături de tatăl său, dirijorul Leonid Katz, a studiat dirijat-orchestră. A fost distins cu Marele Premiu al Concursurilor din Rusia (1976), iar în anul 1979 a obţinut titlul de doctor la Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova. În anul 1982 a studiat dirijatul cu celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein, iar după stabilirea sa în Franţa, în anul 1985, Miska Katz a format Trio-ul Şostakovici, cu care a fost invitat să înregistreze lucrări la casa de discuri Sony Classical în anul 1994. Misha Katz a fost invitat să participe la numeroase Festivaluri internaţionale în Monte Carlo, Bregenz, Cervantino în Mexico City, Ierusalim, Santander, Harrogate, Sion, Cannes, Luxembourg, Sansepolcro, Moravia şi în renumite săli de concerte precum Concertgebouw (Amsterdam), Alte Oper (Frankfurt), Salle Pleyel (Paris), Sala de concerte a Conservatorului Ceaikovski (Moscova), Teatrul Manoel (Malta), Wigmore Hall (Londra), Ateneul Român (Bucureşti), Teatrul Bolshoi (Rusia), Auditorium (Monte Carlo), Herkulessaal (München). Începând din anul 1997 a fost invitat să dirijeze numeroase orchestre în Anglia, Belgia, Rusia, Franţa, Spania, Elveţia, România, Polonia, Danemarca, Suedia, Slovacia, Israel, Monaco, Ucraina, Germania, Mexico, Italia, ş.a. În anul 1996 a fost dirijor permanent al Orchestrei Naţionale din Belarus, în 1998 a fost numit dirijor permanent invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ucraina, precum şi dirijor permanent al orchestrei de cameră Soliştii Rusiei, iar din anul 2007 este dirijor principal invitat al orchestrei „Slovak Sinfonietta”. În anul 2002 a fost numit dirijor principal al orchestrei Filarmonicii din Mexico City. A fost director artistic al Festivalului Internaţional Solomon Mikhoëls (Franţa), festival realizat sub patronajul Preşedintelui Jacques Chirac, iar în anul 2005 a fost numit director artistic al International Peace Festival, sub patronajul Preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Născut la Bucureşti în anul 1979, Shwan Sebastian a urmat cursurile Universităţii „Transilvania” din Braşov, unde a studiat cu Stela Drăgulin şi apoi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti avându-l ca profesor de pian pe Vlad Dimulescu, iar pentru masterat a revenit la instituţia braşoveană. A urmat cursuri de măiestrie în Elveţia şi la Braşov, cursuri ce au fost susţinute de John York, Paul Coker, Lory Wallfish şi Carola Grindea. Dintre premiile obţinute în competiţii naţionale şi internaţionale amintim: Premiul I la Concursul Naţional de Pian de la Braşov (1992), între 1993-1998 a câştigat Premii I la toate olimpiadele şi concursurile naţionale de pian, Premiul I la Concursul internaţional „Jeunesses Musicales” – Bucureşti (1994 şi 1995), Premiul I şi Marele Premiu („Orpheus”) la Concursul Naţional de pian - Târgu-Jiu (1995), Premiul I la Concursul internaţional de pian – Constanţa (1997), Marele Premiu la Concursul de pian „Mihail Jora” – Bucureşti (2002), Marele Premiu la Concursul internaţional „Pro Piano” – Bucureşti (2003). Pianistul Shwan Sebastian a susţinut recitaluri în ţară şi în Germania, Ungaria, Elveţia, Italia, iar în calitate de solist a colaborat cu Orchestra Naţională Radio, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Oradea, Braşov, Ploieşti, Târgu-Mureş, Satu-Mare, Oradea, Constanţa, Botoşani, Râmnicu-Vâlcea, Arad. A prezentat în primă audiţie în România lucrări de Vladimir Horowitz, Charles-Valentin Alkan şi Marc-André Hamelin, iar în luna iulie a anului 2009 a debutat pe scena Wigmore Hall din Londra.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.