Editura Humanitas lanseaza volumul Marturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul romanesc de Radu Marculescu. La evenimentul de lansare care va avea loc joi, 29 martie, ora 18.00, la Libraria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45), vor vorbi: Neagu Djuvara, Alex Stefanescu, C.D. Zeletin si Lidia Bodea.

Marturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul romanesc de Radu MarculescuFoto: Humanitas

„Volumul Marturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul romanesc il continua pe cel intitulat Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica. Mi-am propus sa urmaresc in acest volum, in temnitele, inchisorile si lagarele din tara noastra, atat propria-mi soarta, cat si pe a acelor camarazi de prizonierat, personagii din amintitul prim volum, ofiteri ai Armatei Regale Romane, care in lagarele sovietice, ca riposta la inimaginabilele presiuni exercitate asupra noastra de catre puterea sovietica spre a face din noi unelte de implantare si in propria-ne tara a «raiului comunist», ne situaseram pe pozitia radicala de rezistenta. (...) Acesta este, asadar, subiectul acestui al doilea volum de memorii «concentrationare»: cei 5 ani petrecuti de mine in dulcele gulag al patriei noastre.“ declara autorul volumului.

Radu Marculescu (n. 1915), profesor de liceu şi ofiţer rezervist, este mobilizat odată cu intrarea României în război de partea Axei şi este luat prizonier în bătălia de la Cotul Donului (1942), laolaltă cu alţi nenumăraţi ofiţeri şi soldaţi ai Armatei Regale Române. A fost închis, de-a lungul a nouă ani, în lagărele de la Tambov, Oranki (şi anexa lui, Schitul), Monastîrka, Usciora (zisă şi Gaura Dracului), Morşansk, Mihailovo, Odessa, Nikolaevo, iar după „repatriere“, în România sovietizată, la Sighet şi Bragadiru. Peste o vreme, în 1959, avea să cunoască şi puşcăria politică autohtonă.