După clasica întrebare „cash sau card?”, ospătarii și-au mai îmbogățit repertoriul cu încă una, adresată imediat ce-ți ajunge nota la masă: „doriți să adăugați tips (bacșiș)?”. Ni s-a întâmplat, cel mai probabil, multora, de când bacșișul poate fi trecut pe notă și e impozitat de statul român.

BacșișFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ce faci într-o astfel de situație? Dacă servirea a fost ireproșabilă, cel mai probabil te gândeai să oferi bacșiș și fără să fii întrebat acest lucru. Dar dacă nu ți-a plăcut servirea? Refuzi cu un simplu „NU”, cauți alte justificări?

Comportamentul de a oferi bacșiș atunci când beneficiem de un serviciu s-a modificat în ultimii ani și pe măsură ce așa-numita gig economy s-a extins în tot mai multe domenii.

La ușă nu-ți mai ajunge acum doar băiatul cu pizza. Îți apasă soneria și livratorii care îți aduc mâncare, curierii cu coletele aferente comenzilor tale online, dar și angajații supermarketurilor de la care îți poți face piața online.

Citește continuarea pe Panorama.