​Volkswagen vrea să construiască o mega-uzină de baterii pentru mașini electrice în Europa centrală, iar „în cărți” sunt patru țări, dar România NU este printre ele. Un anunț era așteptat curând, dar alegerea locului a fost amânată, iar cel mai probabil o decizie va fi luată peste câteva luni.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

Cele patru țări candidate la o investiție de câteva miliarde de euro sunt Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Ungaria este țara care a atras în ultimul an cele mai mari investiții din regiune la capitolul producție de baterii pentru mașini electrice, țara având infrastructură bună și o industrie auto puternică spre care se va duce o bună parte din producția de baterii.

Mega-uzina Volkswagen din Europa centrală ar trebui să producă din anul 2027 și va fi a patra nouă uzină pe care VW o deschide în Europa, dintre cele șase mega-fabrici de baterii ce ar trebui să fie operaționale până în 2030.

Cehia pare să aibă cele mai mari șanse, mai ales că acolo se află sit-urile de producție ale Skoda, marcă ce a anunțat planuri ample de lansare de mașini electrice, și deci va avea nevoie de o mulțime de baterii.

Slovacia are o producție auto uriașă pentru o țară de nici șase milioane de locuitori și o rețea puternică de producători de componente. Polonia are infrastructură bună și este foarte aproape de Germania, ceea ce face mai facil transportul de componente către uzinele germane.