Au marcat: Dohoian (60) / Marica (28)

Stadion: “Republican” • Spectatori: 2.500 • Arbitri: Frank de Bleeckere 7 - Roland Van Nylen 6, Dirk Vanhoutte 6

ARMENIA: Bete 7 - Hovsepian 6, Vardanian 6, Dohoian 7, Tatevosian 6 - Nazarian 6, H. Mkrtcian 6, Sahgekdian 7 (Aleksanian 80), Grigorian 7 (A. Mkrtcian 73) 6 - Voskanian 7 (Arman Karamian 75) 5, Manuciarian 7. Antrenor: Bernard Casoni

ROMANIA: Stelea 7 - Stoican 3, Barcauan 3, Fl. Moldovan 4, Dancia 3 - Caramarin 4 (N. Dica 46) 3, Tararache 4, Paraschiv 4 (Fl. Bratu 74) 4, Cernat 4 (Maldarasanu 62) 3 - Marica 5, Neaga 4

Antrenor: Anghel Iordanescu

Minutul si scorul

0-1, Marica (28): cu un sut de la 16 metri, dupa o cursa de 40 de metri in care a fost lansat de Paraschiv.

1-1, Dohoian (60): sut naprasnic, de la 18 metri, direct la vinclu.

Rusine istorica: Armenia-Romania 1-1! Sansele de calificare la CM 2006 sint compromise

Cu o saptamina in urma, in loc sa pregateasca meciul de la Erevan, Iordanescu batea Ilfovul in campanie electorala

Catastrofa s-a produs. Sirenele alarmelor tiuiau de mult, semnele ingrijoratoare se inmultisera intr-atit, incit numai un orb nu le-ar fi observat. Singur Iordanescu a preferat sa ignore totul, impingind pina la absurd incapatinarea prosteasca de a tine cu dintii de un post in care nu mai e dorit de nimeni.

Aseara, pe stadionul “Republican” din Erevan, in fata celei mai slabe echipe din Grupa 1 a preliminariilor pentru CM de fotbal din 2006, generalul si-a desavirsit opera, conducind nationala Romaniei spre unul dintre cele mai rusinoase rezultate din istoria sa de peste 80 de ani.

Preocupat pina in ultima clipa de campania electorala unde alearga dupa postul de senator, Iordanescu si-a ignorat indatoririle fata de nationala unde cistiga 400.000 de dolari pe an. Romania s-a comportat penibil aseara. Iar responsabilitatea cade pe umerii antrenorului-general-candidat, cel care, prin atitudinea sa absolut irationala, a compromis sansele de calificare la Mondiale.

In fata Armeniei, echipa care pina aseara nu izbutise decit un singur gol, fara a cistiga vreun punct, echipa lui Iordanescu s-a trezit adesea in corzi. Gazdele au ratat o multime de ocazii, doar paradele salvatoare ale lui Stelea salvindu-ne de la un rezultat si mai rusinos.

“Nu mai vorbim cu presa, care ne-a numit “nationala second hand”! De acum, vom vorbi doar pe teren!”, s-au rastit jucatorii la ziaristii care pierdusera doua zile pe drumuri, pentru a relata ce face nationala la Erevan. In fata ultimei echipe din grupa, tricolorii au fost la fel de muti ca si cu ziaristii. Au demonstrat ca au dreptate simtindu-se jigniti cu titulatura de “Romania B”.

Ei n-au aratat aseara nici macar ca o echipa de mina a treia!

Stelea - capitan, Cernat – “decar”

• Desi biletele de intrare la meci au fost foarte ieftine (intre doi si sase dolari), la stadion au venit putini spectatori. In tribune s-au strins, la ora intilnirii, abia 2.500 de oameni.

• Pe stadion s-a aflat si un grup de 60 de suporteri romani.

• Echipa Romaniei a ajuns la stadionul “Republican” cu o ora si jumatate inaintea meciului si a plecat spre aeroport imediat dupa joc.

• Bogdan Stelea s-a aflat la primul meci oficial in calitate de capitan al Romaniei. “Arnold” si-a onorat postura, salvindu-si echipa din citeva situatii foarte grele.

• Iordanescu a renuntat, pina la urma, la ideea de a retrage tricoul cu numarul zece pe durata suspendarii lui Mutu. Onoarea de a fi “decarul” tricolorilor i-a revenit lui Florin Cernat.

• Ordinea a fost pastrata pe stadion de un dispozitiv consistent, format din aproximativ 500 de politisti.

• TVR a reusit sa transmita meciul in tara in ultima clipa. Satelitul care urma sa redirectioneze semnalul catre Romania a avut probleme, defectiunile remediindu-se cu citeva minute inainte sa inceapa intilnirea.

• Mutu a sosit la stadion cu 20 de minute inaintea jocului, impreuna cu Mircea Sandu. “Briliantul” a coborit pe teren, s-a salutat cu Iordanescu si i-a urat bafta, dupa care s-a fotografiat cu un copil aflat in carucior.

Fotbalistul roman a ascultat imnul in gura tunelului de acces la vestiare, impreuna cu Stoichita, iar apoi a urcat la tribuna oficiala, unde s-a asezat intre Mircea Sandu si Mihai Stoichita.

Anghel Iordanescu (antrenor Romania): “Nu-mi dau demisia pentru ca nu vreau sa mi-o dau! Consider ca mai avem sanse de calificare, ca si celelalte echipe din grupa, dar cu Cehia si Olanda favorite. Am ce sa-mi reprosez la un astfel de rezultat, dar tin pentru mine. Am suferit mult la mijlocul terenului unde s-au facut multe greseli de transmisie. Acest rezultat ne dezavantajeaza total.

Am pierdut doua puncte importante care ne creeaza mari probleme in desfasurarea ulterioara a competitiei. Asta nu inseamna ca am fi meritat victoria. N-am putut mai mult decit am aratat astazi. Asteptam de la jucatori mai multa dorinta de victorie, mai multa ambitie, mai ales ca multi trebuiau sa demonstreze ca merita convocarea.

Jocul si rezultatul au fost influentate de absentele din lotul nostru. Mi-a fost greu sa asamblez o echipa in trei zile, in astfel de conditii. Sint sigur ca vor mai aparea surprize in aceasta grupa, asa cum a fost la meciurile Macedonia-Olanda sau Armenia-Romania”.

Mircea Sandu (presedinte FRF): “O sa am o discutie cu Puiu la Bucuresti. Am avut una aici, in care mi-a spus ca unii dintre jucatori au mimat fotbalul. Sint extrem de dezamagit de rezultat. Am pierdut cinci puncte mari (n.r. - trei in partida cu Cehia si doua in meciul cu Armenia). O sa regindim pina in primavara echipa nationala”.

Traian Basescu (presedinte PD): “Cer demisia antrenorului pesedist Anghel Iordanescu! Daca si cu Armenia facem meci nul, mai ramine sa ne bata Albania. Pina si fotbalul a fost compromis de PSD”.

Dumitru Dragomir (presedinte, LPF): “Nu vreau sa spun cine e vinovat, ca se interpreteaza. E treaba lui Mircea Sandu, daca-l da afara sau nu pe Puiu. Nu e treaba mea nici sa comentez de ce a facut campanie electorala cu citeva zile inainte de meci, dar eu spun ca din aceasta echipa nu trebuiau sa lipseasca Mitea, Plesan si Daniel Niculae”.

Emeric Ienei (fost selectioner): “Si o echipa de club ar fi putut sa cistige. Daca Iordanescu si-ar fi mentinut demisia data dupa acel 2-5 cu Danemarca, era OK. Dar acum e la mijlocul drumului... “.

Bogdan Lobont (portar, Ajax): “Nu ma asteptam sa facem egal cu armenii, dar mai avem sanse de calificare. Iordanescu e singurul in masura sa decida daca ramine la cirma nationalei sau nu”.

Ionel Ganea (atacant, Wolverhampton): “Sint dezamagit de rezultat. Mi-au stricat seara”.

Florentin Petre (mijlocas, Dinamo): “Prima repriza a fost buna, dar in a doua s-a vazut lipsa de omogenitate. Cel mai important lucru sint rezultatele din meciurile directe cu Cehia si Olanda”.

Ion Vladoiu (fost fotbalist): “Ma deranjeaza ca se promoveaza la nationala prostia si tupeul! Cind jucam eu, si antrenamentele erau mai tari decit meciul cu Armenia”.

Mircea Lucescu (antrenor, Sahtior Donetk): “Scorul de 1-1 cu Armenia nu e nici bun, dar nici prost. Au mai fost precedente: Grecia a pierdut in Albania, Portugalia a facut egal cu Liechtenstein”.

Florin Halagian (antrenor federal): “Am ramas mut cind am vazut jocul nationalei si rezultatul final!”.

Gigi Becali (patron, Steaua): “Nu ma asteptam la acest rezultat. Iordanescu e principalul vinovat pentru acest esec. S-a dovedit inca o data ca e depasit”.

Arpad Paszkany (patron, CFR Cluj): “Nici selectionerul din Burkina Faso nu face politica! Iordanescu ar face bine sa plece. Asa cum la nationala Angliei este antrenor un suedez, si la noi s-ar putea aduce un strain”.

Mutu, cu Volga prin Erevan

Pentru prima oara de la sosirea in capitala Armeniei, Adrian Mutu a avut, ieri dimineata, un program separat de cel al echipei nationale. Imbracat elegant, in negru, purtind o caciulita pe cap, “Briliantul” a coborit din camera de hotel la ora 11.00, impreuna cu tricolorii.

El a preferat sa viziteze orasul, insotit de Mihai Stoichita, in timp ce jucatorii s-au plimbat intr-un parc din apropierea hotelului Marriott. Stresat de prezenta reprezentantilor mass-media, antrenorul Anghel Iordanescu i-a cerut soferului de pe autocar sa faca intr-un fel ca sa scape de ziaristi. Generalul a facut apel la Stoichita, pentru a se face inteles de armeanul care conducea masina.

“Sa vad ce pot face, nea Puiu, fiindca eu plec acum cu Mutu prin oras, iar dupa-amiaza poate il duc sa alerge putin la baza de antrenament a echipei Piunyk”, s-a eschivat fostul tehnician al Armeniei.

La iesirea din hotel, Mutu a fost asaltat de o gasca de pusti armeni, carora le-a impartit cu rabdare autografe. Localnicii au devenit tot mai tupeisti si, dupa ce s-au fotografiat cu el, au inceput sa-i sara de git. Amabil cu gazdele, Mutu a afisat aceeasi fata patetica in fata jurnalistilor romani. El nu numai ca n-a vrut sa ofere nici o declaratie, dar a comunicat numai prin semne.

Din pacate pentru el, intentia de a scapa de ziaristi a esuat lamentabil, fiindca motorul batrinei Volga - masina pusa la dispozitia lui Stoichita de federatia armeana - n-a vrut sa porneasca! In disperare de cauza, “Lippi” l-a rugat pe un taximetrist sa-l ajute sa porneasca rabla, timp in care Mutu a asteptat intrigat pe scaunul din dreapta.

Continua rafuiala

Cotidianul britanic “The Times” a anuntat ieri ca Adrian Mutu a depus la Consiliul Premier League, prin intermediul Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti (PFA), un apel prin care solicita sa-i fie eliberata cartea verde, retinuta de echipa engleza Chelsea.

Clubul, care l-a concediat pe roman la sfirsitul lunii trecute, vrea sa obtina o compensatie financiara de la formatia care-l va transfera pe “Briliant” dupa expirarea suspendarii si de aceea nu i-a dat cartea verde.

Jucatorii, fortati sa intre in silenzio stampa

Componentii nationalei s-au plimbat prin parc, impartiti in grupuri de cite patru-cinci, timp de 45 de minute. “Vedetele” lotului, adica Stelea, Marica, Paraschiv, Neaga si Tararache, au preferat sa bea un suc intr-o cafenea. Iordanescu a avut si citeva discutii individuale cu jucatorii, iar apoi s-a plimbat ingindurat pe aleile parcului. “Olandezul venit sa ne spioneze (n.r.

- Ruud Krol, cautatorul de talente al lui Ajax) s-a mirat foarte tare de faptul ca permit accesul ziaristilor in hotelul unde sta nationala. Dar n-o sa va mai las”, le-a transmis selectionerul jurnalistilor, in incercarea de a poza intr-un om “daschis”.

El a uitat sa le spuna insa batavilor ca ziaristilor romani le-a fost interzis accesul la antrenamentul oficial, iar federalii n-au nici macar notiunea conferintelor de presa obligatorii in alte tari. Este adevarat, de aceasta data nu a fost cazul, atita vreme cit, cel putin oficial, fotbalistii sint in silenzio stampa.

“Hai, nea Puiule, ajuta-ne si pe noi, ca te votam!”, i-au spus, in gluma, “presarii” candidatului la postul de senator PSD.

Totusi, ieri, mai multi tricolori au vorbit amical cu ziaristii, semn ca decizia de a fi “muti” nu le apartine. Sub protectia anonimatului, mai multi au confirmat ca hotarirea a fost adoptata pentru a nu stirbi din autoritatea capitanului Cristi Chivu, care acum citeva saptamini a emis un comunicat prin care a transmis ca “jucatorii nationalei vor vorbi doar pe teren”. (L.G.)

Litera “i” pentru salariatul Iordanescu

Incredibil, dar adevarat, armenii au cistigat aseara categoric “meciul” ocaziilor. Raportul marilor situatii de gol a fost de 8-4 in favoarea gazdelor. Din marea echipa a Romaniei a ramas un mare zero. Aparatori buimaci, incapabili sa-i opreasca pe atacantii adversi. Mijlocasi legati de picioare, pentru care o pasa mai lunga de citiva metri este o corvoada.

Atacanti pentru care pasul inainte facut de adversari s-a dovedit prea greu de dejucat. Si peste toate, ca o bomboana pe coliva, lipsa de idei si de inspiratie a lui Iordanescu.

Generalul si-a pus echipa sa joace la ofsaid, tactica falimentara pentru niste fotbalisti care n-au mai evoluat niciodata impreuna. Timp de 90 de minute, nu s-a putut observa nici cel mai vag plan tactic. S-a jucat haotic, la nimereala, ceea ce nici nu e de mirare, pentru ca Iordanescu a pregatit meciul prin localitatile din Judetul Ilfov.

In goana dupa voturi, generalul le-a promis alegatorilor cite-n luna si in stele: canalizare, gaze, strazi asfaltate. Lucruri care nu intra in atributiile unui senator si nici nu pot fi concretizate fara costuri uriase. Iar de toate aceste lucruri, selectionerul pesedist s-a ocupat in timpul serviciului. Practic, Iordanescu si-a rezolvat problemele personale in orele de program.

Chiulul si neglijenta la locul de munca se pedepseau, pe vremea Epocii de Aur atit de indragite de Iordanescu, prin desfacerea cartii de munca. Litera “i” era cea mai de temut. Acum, ce ar trebui sa se intimple?

Alegerile, ultima frontiera

Disperarea cu care Iordanescu se cramponeaza de postul de antrenor al nationalei va lua sfirsit dupa alegeri. Ultima dorinta a generalului inainte de a da biroul de la Casa Fotbalului pe cabinetul de senator era de a cistiga meciul cu Armenia. Nu s-a intimplat asa, iar Romania nu si-a atins obiectivul fixat inaintea preliminariilor: terminarea sezonului de iarna in postura de lider.

Mircea Sandu preciza, acum citeva zile, vizavi de perspectiva ca generalul sa ocupe dubla postura de selectioner si senator, ca lucrurile se vor lamuri dupa scrutinul din 28 noiembrie. “Sa asteptam alegerile! Vom vedea dupa aceea”, a cerut presedintele FRF, mentionind ca antrenorul trebuie sa se concentreze asupra nationalei.

Ulterior, dupa ce Iordanescu s-a “infipt” in el, Nasu’ a retractat totul: “Iordanescu ramine! Poate lucra in paralel la nationala si in Senat! Nu-i obligatorie prezenta in Parlament!”.

Dincolo de ineptia debitata - pe linga multele privilegii, alesii neamului au si obligatia de a participa zi de zi la sedintele parlamentare - si de slabiciunea dovedita in relatia cu angajatul sau, Sandu a fost contrazis si de fapte. Ieri s-a demonstrat ca jumatatea de norma alocata de Iordanescu serviciului sau nu e suficienta pentru ca treaba sa fie facuta cum trebuie.

Preliminarii Cupa Mondiala 2006

Grupa 1

Armenia-Romania 1-1 (0-1). Dohoian (62) / Marica (28)

Macedonia-Cehia 0-2 (0-0). Lokvenc (87), Koller (90)

Andorra-Olanda 0-3 (0-2). Cocu (21), Robben (32), Sneijder (78)

Grupa 2

Georgia-Danemarca 2-2 (1-1). Demetradze (33), Asatiani (75) / Tomasson (9 si 64)

Turcia-Ucraina 0-3 (0-2). Gusjev (9), Sevcenko (17 si 89)

Grecia-Kazahstan 3-1 (1-0). Charisteas (24 si 44), Katsouranis (85) / Baltiev (86 - din penalty)

Grupa 3

Rusia-Estonia 4-0 (3-0). Kariaka (24), Izmailov (25), Sisev (34), Loskov (69 -din penalty)

Liechtenstein-Letonia 1-3 (1-1). Frick (31) / Verpakovskis (7), Zemlinskis (57 - din penalty), Prohorenkovs (89)

Luxemburg-Portugalia 0-5 (0-2). Besic (11 - autogol), C. Ronaldo (28), Maniche (51), Pauleta (67 si 83)

Grupa 4

Cipru-Israel 1-2 (1-1). Okkas (45) / Keise (17), Nimny (86)

Grupa 7

Belgia-Serbia/Muntenegru 0-2 (0-1). Vukic (10), Kezman (59)

San Marino-Lituania 0-1 (0-1). Cesnauskis (41)

Grupa 8

Malta-Ungaria 0-2 (0-1). Gera (39), Kovacs (90)

Amicale

Azerbaidjan-Bulgaria 0-0

Slovacia-Slovenia 0-0

Italia-Finlanda 1-0 (1-0). Miccoli (33)