Desi liderii Uniunii au anuntat initial ca vor sprijini PSD daca si PUR va face acest lucru, ieri UDMR nu s-a prezentat la semnarea protocolului de colaborare cu PSD+PUR.

Mai mult decat atat, Consiliul Operativ al Uniunii a ajuns la concluzia ca in acest moment nu exista garantii pentru instalarea unui guvern majoritar in parlament, deci pentru o stabilitate politica, in conditiile in care exista riscul declansarii alegerilor anticipate.

"Astazi am ajuns la concluzia ca exista posibilitatea formarii majoritatii parlamentare in formula preconizata de noi, adica PSD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor nationale. Pe de alta parte, am luat act ca presedintele nou ales si Alianta D.A. au o alta pozitie si anume ei ar dori desemnarea unui guvern al Aliantei.

Ceea ce inseamna ca in acest moment nu avem garantiile votarii unui guvern majoritar in Parlament."

MOTIVE. "UDMR considera ca interesul primordial este asigurarea stabilitatii politice cat mai repede si desemnarea unui guvern stabil intr-un timp util", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela.

El a precizat ca UDMR, "neavand garantiile unei astfel de stabilitati politice", va continua negocierile atat cu Uniunea Natonala PSD+PUR, pe de-o parte, cat si cu Alianta PNL-PD si presedintele Traian Basescu, pe de alta parte. Scopul acestor negocieri este, potrivit lui Marko, crearea unei majoritati guvernamentale stabile.

In legatura cu amanarea semnarii protocolului cu PSD+PUR, Marko a precizat ca acest lucru nu inseamna ca UDMR a renuntat la ideea crearii unei majoritati parlamentare cu aceste formatiuni.

In legatura cu alegerile anticipate, posibilitate avansata de Traian Basescu, Marko Bela a fost transant: "Nimeni nu poate sa doreasca alegeri anticipate, UDMR nu le doreste si cred ca Romania nu are nevoie de ele. Cred ca suntem capabili sa rezolvam aceasta contradictie, aceasta situatie politica complicata".

ANTICIPATE. La scurt timp dupa ce presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat disponibilitatea Uniunii de a negocia atat cu Uniunea PSD+PUR, cat si cu Alianta PNL-PD, Viorel Hrebenciuc, unul dintre negociatorii de frunte ai PSD, a venit la sediul Uniunii pentru a continua negocierile cu formatiunea maghiara. "Le-am lasat posibilitatea colegilor nostri din UDMR sa vada ce le ofera si cealalta parte.

Asa este normal intr-o negociere", a spus Hrebenciuc. El a atentionat insa formatiunea maghiara ca si PSD poate forta anticipatele. "UDMR se poate teme de alegeri anticipate pentru ca aceasta este amenintarea pe care domnul Basescu facut-o, dar s-ar putea ca la o adica sa ne convina si noua alegerile anticipate, asa ca aici UDMR nu are de ales.

Intre doua alegeri anticipate nu-i va intreba nimeni", a spus Hrebenciuc. El a lasat sa se inteleaga ca PSD ar putea forta alegerile anticipate cu ajutorul PRM. "Declansarea alegerilor anticipate ar fi simpla. Cade guvernul Aliantei de trei ori. Si PRM a anuntat ca vrea alegeri anticipate. Asa ca nu vad care este problema daca toata lumea vrea anticipate", a spus Hrebenciuc.

In legatura cu propunerea PUR privind constituirea unui guvern de uniune nationala, Hrebenciuc a precizat ca toate variantele sunt deschise in acest moment. Mai mult, el a acreditat ideea ca PSD a initiat deja negocieri cu Alianta PNL+PD pentru formarea majoritatii parlamentare si a guvernului, chiar daca liderul ADA, Calin

Popescu-Tariceanu, a exclus orice colaborare guvernamentala cu PSD. Intrebat despre aceasta pozitie a lui Tariceanu, Hrebenciuc a spus: "Asta face parte din arta negocierii".

PROTOCOL. Despre neprezentarea UDMR la semnarea protocolului de colaborare parlamentara, Hrebenciuc a spus ca a fost vorba despre o "greseala tehnica", vina apartinand PSD care nu a trimis Uniunii protocolul in timp util. "Protocolul l-am adus la ora la care am ajuns eu aici", a explicat el.

Hrebenciuc a recunoscut ca in PSD exista la ora actuala un curent de opinie favorabil intrarii partidului in opozitie, dar a exclus aceasta posibilitate. "Sunt tot felul de discutii la cateva zile dupa alegeri. Cati oameni atatea idei, dar nu se pune problema sa ramanem in opozitie atata vreme cat noi am castigat alegerile cu 500.000 de voturi.

Ca acest lucru nu este recunoscut de domnul presedinte Basescu este cu totul alta problema", a conchis Hrebenciuc.