articol preluat din Ziua

Liderul UDMR Marko Bela si cel al PUR, Dan Voiculescu, au decis ca partidele pe care le conduc sa formeze majoritatea parlamentara alaturi de PNL-PD, au declarat ieri pentru Mediafax surse din conducerea Aliantei. Cei doi au luat aceasta hotarare in timpul unei intrevederi private cu Traian Basescu, desfasurata in noaptea de joi.

Decizia nu va fi insa anuntata, oficial, pana luni, cand vor fi alese conducerile celor doua Camere ale Parlamentul, sustin sursele citate.

Intre timp, comisiile de negociere dintre cele doua structuri continua negocierile politice si pe programele de guvernare. "Deocamdata, fiecare studiaza programul de guvernare al celuilalt. In privinta UDMR, lucrurile sunt relativ mai simple pentru ca politica fiscala o vedem la fel", a mentionat purtatorul de cuvant al Aliantei, Ionut Popescu.

El considera ca parerile diferite dintre Alianta si UDMR nu vor viza subiecte importante. Liderii Aliantei preluati de sursa citata au mai spus ca, in aceasta faza, inca nu s-a pus problema "impartirii de ministere".

Pe de alta parte, co-presedintele Aliantei DA, Calin Popescu Tariceanu, a precizat, intr-o declaratie acordata ieri pentru Mediafax ca nu confirma finalizarea discutiilor cu PUR si UDMR pentru formarea unei majoritati parlamentare, precizand ca acestea sunt in derulare.

El a refuzat sa confirme ca liderul UDMR Marko Bela si cel al PUR, Dan Voiculescu ar fi acceptat ca partidele pe care le conduc sa formeze o majoritate parlamentara alaturi de PNL-PD.

Consiliul Reprezentantilor Unionali (mini-parlamentul UDMR) decide astazi la Targu Mures daca se va alatura sau nu in mod deschis Uniunii PSD+PUR sau Aliantei PNL-PD.

Recentele decizii ale presedintelui Iliescu, de gratiere a lui Cozma si decorare a lui Corneliu Vadim Tudor ar putea cantari in favoarea unei formule de guvernare cu Alianta, dar nu este exclus si ca la CRU sa nu fie luata nici o decizie ferma in acest sens.

PUR conditioneaza PSD

PUR a cerut PSD sa se dezica de gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma. Vicepresedintele PUR, Codrut Seres a sustinut ca in acest moment Dan Voiculescu negociaza si cu PSD si cu PNL-PD si ca o decizie finala va fi anuntata luni, insa se va tine cont de pozitia PSD in cazul Cozma. El a mentionat ca exista sanse pentru formarea unei majoritati parlamentare cu ambele tabere.

Seres a mai spus ca Biroul Politic al PUR l-a mandatat pe liderul partidului, Dan Voiculescu, sa decida asupra negocierilor cu PSD si PNL-PD.

El a confirmat ca, in cursul serii de joi, a avut loc o intalnire a lui Dan Voiculescu cu liderii Aliantei DA Referitor la posibilitatea de constituire a unei majoritati parlamentare alaturi de Alianta DA, el a afirmat ca "sunt sanse de a avea o astfel de majoritate, dar sunt sanse egale".

In ceea ce priveste disponibilitatea PUR de a acorda sprijin parlamentar Aliantei, in cazul in care nu va fi cooptat la guvernare, el a dat un raspuns similar, aratand ca umanistii nu tin cu orice pret sa fie prezenti in actul de guvernare. "Trebuie sa fim cu totii constienti ca, in aceste zile, se pregatesc diverse scenarii. Sigur ca este una dintre variante sa ramai in opozitie.

Ramane de vazut insa care va fi decizia finala. Oricum, PUR nu isi propune sa conduca cu orice pret", a mai spus el.

Nici UDMR nu poate trece peste deciziile presedintelui Ion Iliescu. "Sunt extrem de dezamagit din cauza gratierii lui Miron Cozma. Parca intentionat prin acest gest, Ion Iliescu ar vrea sa ne impinga de partea cealalata a baricadei.

Va spun sincer acest lucru, fiindca noi nu ne putem regasi in aceeasi barca cu Miron Cozma si cu alte persoane asemanatoare", a declarat ieri, presedintele UDMR, Marko Bela. (R.A., A.D.)

Ziua - 18 decembrie 2004