Nastase: Marian Oprisan si altii au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre

Iliescu: Ideea a fost de respingere a diversiunii care este cultivata si din afara si care, probabil, este si in capul unora din partid

"Au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre". Astfel, Adrian Nastase a recunoscut, miercuri seara, dupa intalnirea cu sefii PSD din teritoriu, o alta infrangere in fata lui Ion Iliescu.

Reformistii apropiati liderului social-democrat par a-si fi pierdut din hotarare atunci cand la intalnirea de la Bucuresti au dat la masa de prezidiu de Adrian Nastase, flancat de Octav Cozmanca si Ion Iliescu. Din reforma profunda, clamata cu cateva zile inainte, n-au mai ramas decat frustrarile.

"Marian Oprisan si altii au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre. Acest lucru dovedeste forta de persuasiune a partidului", a spus Nastase, adaugand ca fiecare presedinte de organizatie si-a prezentat frustrarile, nemultumirile, partidul regasindu-si treptat vocatia dezbaterilor politice.

Seful social-democratilor s-a multumit sa adauge ca discutiile cu liderii din teritoriu s-au axat pe tema modernizarii si pe cea a viitoarelor actiuni ale PSD ca partid de opozitie.

Chiar daca Adrian Nastase a incercat sa convinga ca discutiile cu oamenii din teritoriu au fost unele firesti, declaratiile lui Ion Iliescu demonstreaza contrariul. Abordare "puerila", "diversiune politica", iesire emotionala, eliminarea "tentatiilor centrifuge", au fost termenii cu care fostul sef al statului a tras linie peste incercarea de reformare a PSD.

“Mie mi se pare ca este o capcana si o diversiune aceasta incercare de a devia discutia asupra procesului amplu si foarte serios politic, de reasezare, de restructurare a unui partid, in conditiile noi in care se afla ca partid de opozitie, spre o tema cu totul marginala, anume cine va fi presedinte al partidului", a apreciat Iliescu.

Cat despre scindarea PSD, el a respins ideea existentei unor grupari si a subliniat ca ideea de fond a intalnirii conducerii cu presedintii de organizatii judetene a fost respingerea acestei “diversiuni”, care este “cultivata si din afara” si care, probabil, este “si in capul unora din partid”.

Mai mult, Ion Iliescu se declara adversarul dezbaterii la Congres a mai multor platforme, amintind ca un astfel de demers ar putea face ca partidul sa aiba soarta fostului Front al Salvarii Nationale.

“Formula care s-a adoptat la FSN s-a dovedit o formula gresita, care a generat atunci fractionarea. Nu aceasta este calea, noi trebuie sa folosim tot ce avem, capacitati, intr-o actiune comuna, unitara pentru elaborarea noilor documente", a apreciat fostul sef al statului.

Congres in martie - aprilie

Chiar daca nici Adrian Nastase, nici Ion Iliescu nu si-au anuntat candidaturile la sefia PSD, ei au cazut de acord cu amanarea datei Congresului, programat initial pentru februarie. Biroul Executiv al PSD se va reuni la sfarsitul acestei luni, pentru a alege Delegatia Permanenta, care va avea o formula restransa si care va conduce partidul pana la Congres, a anuntat Adrian Nastase.

El a apreciat ca acest ultim eveniment ar putea avea loc la sfarsitul lunii martie - inceputul lunii aprilie, pentru a da timp organizatiilor locale sa se reorganizeze.

Adrian Nastase a precizat ca s-a luat aceasta decizie deoarece se ajunsese intr-o situatie "oarecum ciudata", Delegatia Permanenta autosuspendandu-se inainte de alegeri, iar Biroul Coordonator, care a inlocuit acest for, avand atributii legate doar de pregatirea alegerilor.