Electoratul irakian s-a prezentat, duminica, la urne, in cadrul alegerilor generale, in procent mai mare decat se asteptau analistii si chiar organizatorii, rezulta din declaratiile responsabililor Comisiei electorale centrale, citati de agentiile de presa din intreaga lume.

Comisia a pastrat o plaja foarte larga de aproximare a ratei participarii, indicand ca s-au prezentat la vot 60 - 75 la suta din totalul electorilor. Procesul de numarare a voturilor, in vederea anuntarii rezultatelor finale arputea dura aproximativ 10 zile.

In baza acestor rezultate se va stabili componenta noii Adunari Nationale provizorii (275 de locuri), a celor 18 consilii locale si a Parlamentului kiurd autonom (111 fotolii). Conform primelor rezultate partiale, anuntate ieri, lista premierului interimar, Iyad Allawi s-a plasat in frunte, in biroul de vot pentru personalitati, instalat in Zona Verde, de maxima securitate, din Bagdad.

"Lista irakiana" a obtinut cu putin peste jumatate din 551 de voturi pentru alegerea Adunarii nationale, a informat un observator independent prezent la numararea voturilor, citat de Rompres. Ieri, Allawi, a lansat un apel la unitate adresat tuturor irakienilor, apreciind ca alegerile au reprezentat o "infrangere a teroristilor".

Premierul a multumit "fortei multinationale care a contribuit la succesul" scrutinului si a adus un omagiu fortelor de securitate irakiene, "a caror loialitate a avut o mare importanta asupra mentinerii ordinii".

Lista Aliantei unificate irakiene, binecuvantata de ayatollahul Ali Sistani, s-a plasat pe a doua pozitie, la o diferenta de aproximativ 50 de voturi.

Un avion britanic C-130 Hercules s-a prabusit

Dupa cum era de asteptat, scrutinul a fost marcat de numeroase violente, al caror bilant, la inchiderea urnelor, indica cel putin 36 de morti si 96 de raniti.

Cel mai grav incident s-a produs la ora locala 16:40, cu 20 de minute inainte de incheierea procesului de votare, cand un avion de transport britanic Lockheed C-130 Hercules al Royal Air Force (RAF) s-a prabusit, la 30 de kilometri nord-vest de Bagdad. Aparatul decolase din Bagdad, cu destinatia Balad, oras situat la 68 de kilometri nord-vest de capitala.

Pana ieri dupa-amiaza, nu fusese comunicat, inca, numarul exact al victimelor, acesta variind, intre noua si 15 persoane, de la sursa la sursa. Surse oficiale britanice au precizat, insa, ca aceasta este cea mai grea pierdere suferita de Armata Regala, de la inceputul razboiului din Irak.

Brigada Saad bin Abi Waqqas, din gruparea terorista Ansar al-Islam, a revendicat doborarea avionului printr-un comunicat in care afirma ca a reusit sa loveasca aparatul cu o racheta antitanc, deoarece acesta zbura la altitudine foarte joasa.

Comunicatul nu poate beneficia de credibilitate suta la suta, intrucat se stie ca, si in trecut, acesta grupare a revendicat atentate in contradictoriu cu alte organizatii.

Totusi, si expertii britanici pareau, ieri, inclinati sa creada ca prabusirea avionului a fost provocata de tirurile inamice. "Se prea poate sa fie vorba de o actiune ostila... Ramasitele avionului sunt imprastiate pe o arie foarte mare, ceea ce sugereaza ca impactul a avut loc in aer si nu la sol", a comentat vicemaresalul aerului, Tony Mason, consilier pentru aparare al Parlamentului.

Mason a afirmat ca avionul putea fi lovit, fie de o racheta sol-aer, care isi caleaza traietoria pe obiectele ce emit caldura, fie de o salva "foarte, foarte norocoasa" de arme usoare.

Expertul independent Paul Beaver are o opinie asemanatoare: "Cred ca ipoteza unei defectiuni tehice sau a unei erori de pilotaj trebuie eliminate. Cel mai probabil, s-a folosit un tip de arma sol-aer".

Comunitatea internationala saluta scrutinul

Dincolo de incidentele regretabile, platite cu vieti omenesti, alegerile de duminica au fost apreciate, in general, de comunitatea internationala, drept un succes si un mare pas spre democratizarea Irakului. Liderii marilor puteri ale lumii, incepand cu Statele Unite si Marea Britanie, dar si oponentii interventiei militare, precum Franta si Germania, au salutat desfasurarea scrutinului.

Mesaje de salut si angajamente de sprijin pentru viitor au fost transmise si de responsabili ai organismelor internationale, intre care NATO si ONU. Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Angelo Sodano, a salutat desfasurarea alegerilor din Irak ca pe un "semn al maturitatii acestui popor" si si-a exprimat speranta ca "acest scrutin sa poata insemna un viitor al pacii".

Un comunicat al diplomatiei romane apreciaza ca "participarea larga la vot a cetatenilor irakieni reflecta decizia curajoasa a asumarii propriului destin, prin exprimarea libera a optiunii electorale", reprezentand "un pas esential in directia democratizarii societatii irakiene si un reper important pentru urmatoarele etape ale tranzitiei politice".

Exceptiile majore de la entuziasmul general le-au constituit Rusia si China. Presa rusa a fost chiar foarte dura, calificand alegerile drept "cele mai sangeroase din istorie" si subliniind ca SUA vor intampina greutati si mai mari in asigurarea controlului tarii. Multe cotidiane rusesti subliniaza faptul ca sunnitii au boicotat scrutinul.

China a avut o pozitie mai ponderata, exprimandu-si speranta ca situatia din Irak se va stabiliza dupa alegeri, fara a-si disimula insa pesimismul cu privire la viitorul acestei tari.