Ministerul Integrarii Europene a transmis, joi, Comisiei Europene ultima contributie a Romaniei la intocmirea Raportului de Monitorizare care va fi dat publicitatii pe data de 26 septembrie. Autoritatile au prezentat detaliat stadiul indeplinirii masurilor aflate pe "to do list-ul" pe care ministerul l-a intocmit in urma publicarii raportului din mai.

Desi justitia a inregistrat progrese, legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ramas inca neindeplinita, fiind necesara votarea acesteia in Parlament.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Integrarii Europene, in domeniul justitiei au fost facute progrese semnificative dar legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ramas inca neindeplinita, fiind necesara votarea acesteia in Parlament.

Oficialii MIE sustin ca in acest domeniu s-au facut progrese in ceea ce priveste unificarea jurisprudentei, inspectia judiciara a CSM, informatizarea instantelor si ocuparea posturilor vacante. A fost adoptata o noua lege care modifica cadrul legislativ privind finantarea partidelor politice.

Principalele imbunatatiri includ: reguli clare si stricte privind transparenta; interzicerea abuzului de resurse publice; intarirea controlului.

Referitor la cele trei stegulete rosii din agricultura, Ministerul Integrarii evidentiaza ca au continuat angajarile la agentiile de plati, precum si pregatirea profesionala a personalului acestor institutii, responsabile cu gestionarea fondurilor europene alocate agriculturii romanesti.

De asemenea, in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control au fost achizitionate echipamentele IT, iar primul modul din sistemul software, referitor la Registrul Fermelor, va fi livrat la inceputul lunii septembrie. In privinta sistemului de ecarisaj, MIE spune ca a inceput modernizarea unitatilor deja existente.

In domeniul impozitarii, al patrulea stegulet rosu din Raportul de tara, Ministerul spune ca s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste interoperabilitatea sistemelor IT de colectare a taxelor, testele efectuate pana in prezent dovedind viabilitatea acestora.

Romania a cerut devansarea cu o luna a celorlalte teste programate, astfel incat, la momentul aderarii, aceste sisteme vor fi deplin functionale si compatibile cu sistemele UE.

Raportul Ministerului evidentiaza si evolutiile pozitive din domeniul asigurarilor auto, prin infiintarea Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, fond care va asigura despagubirea cetatenilor romani care vor fi victime ale unor accidente de circulatie in statele membre UE si care nu vor fi despagubiti in respectivele state.

Tot in acest sector, oficialii MIE noteaza ca numarul de autovehicule neasigurate s-a micsorat semnificativ prin controalele in trafic si campania de informare demarata.

Delegatia Romaniei, condusa de ministrul integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, va participa pe 6 septembrie la Bruxelles la ultima intalnire bilaterala cu Comisia Europeana pentru a discuta stadiul progreselor inregistrate de Romania inaintea raportului din 26 septembrie a acestui an.