Corpul de control al mediului, Garda de Mediu, a aplicat marti sanctiuni de 62.000 de lei firmei care lucreaza la constructia Drumului National 66A, ce urma sa lege Baile Herculane de Petrosani, si a oprit lucrarile pana la data in care compania va obtine toate avizele legale.

Comisia formata din reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, Inspectia de Stat in Constructii, Apele Romane Craiova, Ocolul Silvic Lupeni, a finalizat controlul inceput acum doua saptamani la santierul drumului DN66A Baile Herculane-Petrosani (tronsonul 2), privind modul cum s-au desfasurat lucrarile de constructie si consolidare a acestui obiectiv.

„In urma controlului, s-a constatat ca nu a fost respectata solutia tehnica avizata de proiectant, astfel ca prin lucrarile de excavatie , constructorul (CCCF-FDP Timisoara SA), a distrus vegetatia forestiera aflata la limita Parcului National Rezervat, fapt pentru care a fost sanctionat cu suma de 60 000 lei, iar ca sanctiune complementara s-a stabilit readucerea terenului la forma initiala”, se arata intr-un comunicat transmis de Garda de Mediu.

De asemenea, pentru nerespectarea regulamentului si planului de management si pentru ca nu s-a facut corect delimitarea Parcului National Retezat si nu s-au supravegheat activitatile desfasurate pe suprafata rezervatiei, Administratia Parcului National Retezat a fost amendata de catre comisarii GNM cu suma de 2000 lei.

Controlul GNM a inceput in data de 7 iunie, din dispozitia Comisarului general al GNM, Octavian Popa. "Avand in vedere aspectele constatate, reprezentantii Garzii Nationale de Mediu au stabilit sistarea activitatii lucrarilor pina la intrarea in legalitate", se mai arata in comunicat.

Drumul lui Basescu...

In urma cu doua luni, organizatia neguvernamentala Greenpeace numea DN66A “Dumul lui Basescu”, pe care il acuza ca sustine constructia ilegala a acestei sosele.

"Presedintele tarii a vizitat de mai multe ori constructia inca de pe vremea campaniei electorale pentru presedintie si si-a dovedit lipsa de cunostinte privind protectia mediului, precum si interesele pe care le-ar avea in zona, afirmand la vizita din octombrie 2006 ca 'este o lucrare la care tin foarte mult, asta-i tot!' ", se arata intr-un comunicat Greenpeace remis redactiei HotNews.ro.