Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei a anuntat marti ca exista posibilitatea ca preturile la energie si gaze naturale sa fie majorate pana la sfarsitul anului, in conditiile in care pretul petrolului va creste iar perioada de seceta se va prelungi, informeaza Newsin.

"In contextul in care evolutiile unor elemente de calcul al pretului gazelor naturale vor fi nefavorabile, este posibil ca preturile finale reglementate pentru consumatorii casnici sa fie ajustate pe parcursul anului", informeaza comunicatul ANRE.

Institutia de reglementare mai arata ca in ciuda cresterilor costurilor de exploatare, momentan nu sunt intrunite conditiile necesare pentru ca pretul la energie electrica sa fie majorat pentru consumatorii finali captivi.

Cu toate acestea nu este exclusa o majorare a tarifelor la energie electrica in conditiile in care prognozele meteorologice sunt extrem de pesimiste.

Autoritatea reaminteste ca "pentru consumatorii casnici, pretul gazelor naturale a fost diminuat la 1 ianuarie 2007 in medie cu 4% fata de nivelul lunii decembrie 2006".

Mentinerea pretului gazelor naturale la consumator in trimestrul al III-lea 2007 este posibila in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat si amestecul de gaze naturale din intern si din import are o structura favorabila, determinata de o cerere mai redusa in perioada verii, respectiv un import mai scazut, potrivit ANRE.

"In aceste conditii, programul privind alinierea pretului productiei interne este continuat fara afectarea pretului gazelor naturale la consumator, evolutiile anterior amintite stopand cresterea estimata initial pentru 1 iulie 2007, conform prognozelor de la inceputul anului", mai informeaza ANRE.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Gergely Olosz, declara, vineri, agentiei NewsIn, ca pretul gazelor naturale si cel al energiei electrice nu vor creste de la 1 iulie 2007.

Potrivit unor surse din institutie, citate de Newsin, gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 septembrie sau 1 octombrie, dar nu mai mult de 3%.