Europa trebuie sa investeasca masiv pentru a-si proteja centralele electrice, sistemele de transport si agricultura, extrem de vulnerabila la inundatii si seceta.

Turismul, afacerile, sectorul constructiilor si cel energetic vor fi la randul afectate de incalzirea globala, se arata intr-un document al Comisiei Europene intitulat- „Adaptarea la schimarile climatice in Europa - Optiunile de actiune ale UE.”

Proiectul realizat de Comisia Europeana , infatiseaza o imagine sumbra a impactului incalzirii globale, care va parjoli regiunea mediterana, va topi zapada din zona Alpilor si a Scandinaviei.

Acesta este dimensiunea potentiala a pericolului, raportul ridicand chiar problema relocarii de porturi, fabrici si chiar orase aflate langa mari si oceane, al caror nivel este de asteptat sa creasca foarte mult.

Aflate in fata evidentei, guvernele tarilor membre UE au stabilit la inceputul anului, un plan de bataie, al carui scop este reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020.

“Ceea ce vedem acum sunt rezultatele emisiilor produse in anii ’60 si ’70. Exista o perioada tampon de 40 de ani intre momentul in care carbonul intra in atmosfera si primele efecte care apar”, spune Tom Burke, profesor in cadrul Imperial and University Colleges din Londra.

Proietul CE, avertizeaza ca in cazul in care nu se vor lua masuri, tarile Europei vor fi nevoite sa infrunte crize si dezastre frecevente care se vor dovedi mult mai costisitoare.

Documentul isi propune sa mobilizeze guvernele Europei pentru a actiona cat mai rapid.

Acestea, si nu Comisia Europeana au puterea de a demara proiecte conservationiste.

O parte a continentului va beneficia de pe urma incalzirii globale, transformand Atlanticul si Marea Nordului in noi destinatii de vacanta cu plaje insorite si calde. O alta oportunitatea se va ivi pentru companiile care fabrica produse pentru combaterea efectelor incalzirii”.

Agricultura ar putea incasa o lovitura puternica, Vor fi afectate randamentele culturilor precum si zootehnia, activitatea multor ferme urmand a fi afectata, putand fi chiar desfiintate.

“Productia de hrana ar putea deveni o problema in anumite parti ale Europei, valurile de caldura si seceta majorand riscurile de esec”, se mai arata in raport.

Mai mult, sectorul constructiilor si turismul vor avea nevoie de restructurari.

Sistemele de transport vor trebui proiectate in asa fel incat sa devina mai rezistente. In acest moment, podurile si autostrazile au o durata de viata de 80-100 de ani, insa aceasta ar putea scadea in conditiile in care clima va deveni tot mai capricioasa.

Sistemul energetic va fi la randul sau afectat. Verile fierbinti vor lovi centralele electrice din cauza reducerii cantitatii de apa necesara racirii centraleleor nucleare. Pe masura ce debitele raurilor vor scadea va creste riscul eroziunilor, principalele afectate fiind barajele lacurilor de acumulare si centralele hidro.