La putine ore dupa interviul acordat agentiei Rompres, fostul presedinte al Partidului Social-Democrat Adrian Nastase a stat de vorba si cu reporterul Deutsche Welle despre alegerile europene, despre forma de guvernamant optima, despre pozitia PSD in spectrul politic romanesc, despre chiar partidul reprezentativ pentru stanga de la Bucuresti.

Una dintre afirmatiile fostului premier, extrasa din interviul Rompres, a acaparat agenda publica a zilei. In conversatia cu reporterul Deutsche Welle, Adrian Nastase vine cu unele precizari suplimentare.

DW: PSD nu are cumva prea multi lideri?

Adrian Nastase: Este un avantaj si un dezavantaj. PSD a fost un partid care, in general, a pornit, a functionat - chiar daca intr-o anume devalmasie, pe zona de stanga a spectrului politic, cu lideri foarte puternici.

In ultimii ani, si datorita intrarii in opozitie, si datorita faptului ca partidul a avut mai multe etape de conducere, de abordare, care acum coexista in partid, si datorita unei intariri foarte puternice a organizatiilor locale, ceea ce este bine, dintr-un anumit punct de vedere, se creaza nevoia unei conduceri mai puternice, dar in echipa.

Va trebui sa vedem cum putem sa strangem fortele, in partid, sa le adunam, din fiecare generatie de leadership politic, in asa fel incat rezultatele pe urmatoarele secvente electorale sa fie cat mai bune.

DW: O formula policefala?

Adrian Nastase: Aceasta ar putea sa fie una dintre solutii, cred. O solutie tranzitorie, o solutie care sa ne ajute sa strangem randurile, in aceasta perioada, pentru ca altfel, in mod evident, vom intra pe un efect de bulgare de zapada, cu anumite consecinte negative.

DW: Aceasta inseamna, in buna masura, schimbarea statutului partidului.

Adrian Nastase: Orice partid, inclusiv al nostru, atunci cand are nevoie de anumite decizii, isi schimba statutul. Ori acum este evident ca avem o criza de management in partid si, din acest punct de vedere, o formula inteleapta pe care membrii partidului o vor decide ar putea sa ne ajute.

DW: Va ganditi, in cazul acesta, la un Congres Extraordinar?

Adrian Nastase: Nu vreau sa intru in detalii. Nu cred ca ar trebui sa existe sentimentul ca eu fortez o anumita varianta.Vreau numai sa facem o dezbatere serioasa despre viitorul partidului, despre ceea ce ar trebui sa reprezinte partidul, in viata politica, in continuare, in Romania. Oricare dintre solutiile de eficienta poate sa fie foarte buna.

Din punct de vedere statutar, trebuie sa vedem. Evident trebuie respectat statutul, atunci cand luam decizii. Dar, repet, problema este, in primul rand, de natura politica si de gestionare a unei situatii, pe care acum o resimtim cu totii ca fiind negativa.

Partidul a intrat cu 37% in Parlament, acum este intr-o zona de 20% - mai mult sau mai putin, nu vreau sa discut diferite sondaje - si pare ca nu reuseste sa decoleze de pe pista. Or, este nevoie de un mesaj foarte clar pentru membrii nostri, pentru simpatizantii nostri, ca reusim sa gasim solutii, in perspectiva alegerilor europene dar mai ales a celor locale de anul viitor.

DW: Poate fi motiunea de cenzura un astfel de resort?

Adrian Nastase: Motiunea de cenzura a creat o dezbatere in partid. Mai curand a accentuat unele fisuri deja existente. Pe de o parte, nu a fost foarte clar mecanismul de luare a deciziei, in ce for, in ce modalitate; si, pe de alta parte, nu a fost foarte clar daca partidul chiar era pregatit pentru o formula de intrare la guvernare singur.

Nu parea foarte clar ca acest lucru se poate intampla. Nu au fost suficient de convingatoare argumentele. Aceasta dezbatere, intr-un fel, parlamentarii, mai ales, au considerat ca ar fi trebuit sa se faca inainte de luarea deciziei si faptul ca nu au fost consultati a creat o anumita nervozitate.

DW: Ipoteza de lucru:se introduce motiunea de cenzura. Intrebarea a: o veti vota? Intrebarea b: in cazul in care motiunea cade, cine va plati oalele sparte?

Adrian Nastase: Am invatat de la Shimon Peres sa nu raspund la o intrebare, pana cand aceasta nu se pune intr-un mod real. Nu-mi place sa intru in istorie contrafactuala si sa generez speculatii care, dupa aceea, pot sa influenteze realitatea. Cred ca trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla.

Ni s-a promis, de la nivelul conducerii partidului, ca vor avea loc discutii cu celelalte formatiuni politice. Vom vedea, efectiv, despre ce este vorba, poate nu avem toate informatiile. Atunci cand le voi avea si eu, voi spune mai mult.

DW: Raspundeati pe blog unui cititor pe marginea unei posibile inscrieri in organizatia PSD Prahova. Este vreo legatura intre acest minidialog si propunerea unui membru al organizatiei Bucuresti de a exclude parlamentarii care refuza sa semneze motiunea?

Adrian Nastase: Discutia aceea pe blog a avut loc inainte de sedinta de la Bucuresti, de la sectorul 1. Ca sa fiu sincer, am fost destul de mirat ca parlamentarii membri ai organizatiei secotrului 1, la o dezbatere despre Parlament, despre motiune, nu au fost invitati.Vorbeam despre o cutie neagra. Nu stie nimeni, inca, ce continecutia neagra a avionului - a motiunii.

Formula aceasta, considerata de unii democratica, mie, chiar, mi-a generat o strangere de inima. Stiu bine partidul asta de foarte multi ani. Eu nu imi aduc aminte sa se fi pus vreodata o astfel de problema. Poate in vremea lui Petre Roman, care a sugerat, la un moment dat - si asta a creat o enervare teribila - demisii in alb pentru parlamentari.

Interviul poate fi ascultat, la Bucuresti, pe frecventa 88,5 FM a postului de radio Deutsche Welle, in cadrul programului in limba romana difuzat intre orele 13 si 15, sau online, pe pagina de web a Deutsche Welle.