Alegatorii din Ucraina au inceput sa voteze duminica, in cadrul unui scrutin legislativ anticipat. Alegerile, initiate de presedintele pro-occidental Viktor Iuscenko, ar trebui sa scoata tara din blocajul politic in care se afla. Cei 37,5 milioane de ucrainieni cu drept de vot au inceput sa voteze la ora locala 07.00, urmand ca urnele sa fie inchise la ora 22.00.

Formatiunea politica pro-occidentala a presedintelui Viktor Iuscenko, Ucraina Noastra-Autoaparare Populara, are putine sanse de a fi in fruntea optiunilor alegatorilor, cele mai multe sondaje creditand partidul pro-rus condus de premierul Viktor Ianukovici cu cele mai mari sanse in scrutinul de duminica.

Totusi - noteaza France Presse, presedintele ucrainean spera in urma alegerilor intr-o alianta cu Blocul Iulia Timosenko, formatiunea aliatei sale din timpul Revolutiei portocalii" din 2004, care ar urma sa fie a doua optiune de vot a alegatorilor ucraineni.

Presedintele Viktor Iuscenko - insotit de sotia Katerina si de copiii sai, a votat la sectia nr.1 din Kiev. La iesirea de la urne, seful statului s-a intretinut cu jurnalistii, in fata carora si-a exprimat speranta ca oamenii vor vota pentru schimbare si nu pentru perpetuarea minciunii si promisiunilor desarte.

De altfel, in mesajul transmis sambata seara pe posturile de radio si televiziune si receptionat de Rador, presedintele Viktor Iuscenko a avertizat ca cine va incerca sa falsifice rezultatul alegerilor parlamentare anticipate de astazi va fi aspru pedepsit.

Totodata, el a si-a exprimat increderea ca acest scrutin va fi corect, cinstit si transparent, iar decizia electoratului nu va fi calcata in piciore.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Regiunilor al premierului Ianukovici ar urma sa obtina cel mai bun rezultat duminica, cu circa 37% din voturi, urmat de Blocul Iulia Timosenko, cu 23%, si partidul proprezidential, cu 13%.

Daca la alegeri nu se vor prezenta majoritatea alegatorilor inscrisi pe liste, scrutinul va fi declarat nul, dar potrivit ultimelor sondaje 80% din persoanele cu drept de vot intentioneaza sa se prezinte la urne.