Proprietarii de apartamente racordati la sistemul de incalzire centralizat vor fi obligati sa-si monteze contoare individuale si de bransament, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern.

Conform notei de fundamentare al actului normativ, pana la sfarsitul lunii iunie 2006 va trebui finalizat procesul de montare a contoarelor de energie termica la nivel de bransament, care le revine furnizorilor de energie termica.

Iar pentru montarea contoarelor individuale, atat pentru energia termica, cat si pentru apa calda, termenul limita este inceputul lunii august 2007, sarcina ce le revine proprietarilor de apartament.

Pentru cei care nu vor respecta aceste termene, Guvernul are in vedere aplicarea unor amenzi usturatoare, de la 300 la 500 de milioane de lei, atat pentru proprietari, cat si pentru furnizorii de energie termica care vor ramane si fara licenta de functionare.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatilor de Proprietari din Romania, ne-a declarat ca aceasta prevedere este o anomalie din partea statului, care nu vrea sa reglementeze situatia actuala privind sistemul de incalzire centralizat. Conform proiectului, proprietarii au posibilitatea de a-si alege sistemul prin care vor sa monteze contoarele si robinetele individuale.

Astfel, se poate folosi distributia pe verticala sau cea pe orizontala.

Pentru prima optiune, contravaloarea energiei termice se stabileste pe baza consumului inregistrat de contoarele de energie termica montate pe bransamentul de agent termic sau pe cel de apa calda, repartizarea pe fiecare apartament facandu-se pe baza repartitoarelor de costuri si a robinetelor de reglaj termostatic montate pe fiecare componenta din apartament.

In ceea ce consta distributia pe orizontala, aici controvaloarea se stabileste pe baza contoarelor montate la intrarea in fiecare apartament in parte.

Presedintele FAPR ne-a precizat ca cea de-a doua varianta nu se va putea finaliza nici pana in 2050 deoarece nici un bloc nu este construit pe distributie orizontala, iar pentru montarea contoarelor pe acest sistem proprietarul este nevoit sa plateasca sute de milioane de lei.

„Se ia o masura care nu se poate aplica, cred ca prin aceasta masura statul vrea sa-i omoare pe cetateni“, ne-a explicat Opaina. El ne-a precizat ca aproximativ 7 milioane de lei sunt necesari pentru contorizarea unui apartament de doua camere pe sistemul de distributie verticala, iar pentru cel pe orizontala costurile s-ar ridica undeva la 700 de milioane de lei.

Proiectul mai prevede ca persoanelor care au restante la plata facturilor pe o perioada mai mare de trei luni sa li se opreasca furnizarea de caldura si apa atat in sezonul de vara, cat si in cel rece.

Pe de alta parte, furnizorii de energie termica sunt obligati ca pana la inceputul anului viitor sa ia toate masurile astfel incat plata facturilor sa se faca prin card, Internet, prin posta sau prin unitatile bancare.