De la 1 iulie, toti agentii economici sunt obligati de lege sa foloseasca formulare tipizate personalizate, care sa contina toate datele de identificare ale firmei. Conform Ordinului Ministrului Finantelor Publice nr.

1849/2003, formularul personalizat are pretiparite in antet, prin imprimarea in tipografie, datele de identificare pentru fiecare emitent, respectiv: denumirea, numarul de inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului, codul unic de inregistrare, atributul fiscal, sediul social, contul bancar si capitalul social.

Formularele tipizate cu regim special, comune pe economie, se comercializeaza de catre directiile generale ale finantelor publice judetene sau de catre distribuitorii agreati de acestea. in Bucuresti distributia de formulare cu regim special se face si de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala" - S.A.

Pentru a afla care sunt distribuitorii de formulare cu regim special, firmele se pot adresa directiei generale a finantelor publice judetene. Lista distribuitorilor, cu datele de identificare, adresa, telefonul si numele persoanei de contact se afla si pe site-ul Companiei Nationale "Imprimeria Nationala"-S.A. (www.cnin.

ro) Conform legii, procurarea si utilizarea de formulare tipizate cu regim special de inseriere si numerotare din alte surse decat cele prevazute in ordinul ministrului sunt interzise. Operatiunile consemnate in aceste formulare nu pot fi inregistrate in contabilitate, iar bunurile care fac obiectul tranzactiilor respective sunt considerate fara documente legale de provenienta.

Potrivit noului sistem, societatile comerciale vor face comanda pentru noile formulare direct la tipografiile autorizate, iar comenzile ferme trebuie onorate in termen de 15 zile. Ordinul MFP prevede si preturi maximale de vanzare a formularelor pentru anumite cantitati. in cazul in care firmele vor solicita tiparirea anumitor elemente grafice suplimentare sau embleme, pretul se majoreaza.

Spre exemplu, pretul facturilor fiscale format A4 va fi de 5,5 euro pe carnet, la o cantitate maxima de 10 blocuri a cate 150 de file. Acelasi pret il vor avea si avizele de insotire a marfii de format A4. Notele de plata pentru ospatari, format A6, vor costa cel mult 2,75 euro pentru un carnet de 150 de file, la o cantitate maxima de 15 carnete.

Vechile formulare nepersonalizate aflate in stoc la agentii economici pot fi folosite pana la 31 decembrie 2004, in paralel cu noile tipizate personalizate.