Acum multi ani, in studentie, ma enervau cei care se luau de generatia PRO - mie mi se parea un cistig faptul ca tinerii incepeau sa se educe in spirirul culturii populare. Cel mai tare il aparam in fata prietenilor mei, ceva mai radicali in gusturi, pe Calinescu.

Mie mi se parea un pas inainte faptul ca un om care nu avea niciodata parul in ordine, care statea in sacou ca-n cusca, care ii “facea” pe toti cu spontaneitate reusise sa se impuna in jungla inceputurilor TV de pe la noi. Pentru mine era, de fapt, un model al omului-media nou - aproape de public, dedicat televiziunii, pus sa-si faca bani si faima dintr-o slujba cinstita.

Fara legaturi cu dubiosi, fara interes pentru tot felul de potlogarii politice.

Anii au mai trecut, datoriile televiziunilor au mai crescut, Calinescu a facut penitenta pe la Tele 7abc si a devenit cu totul alt om. La prima plecare de la PRO TV spunea ca el nu poate sa lucreze in aceeasi televiziune cu Paunescu. Inca un motiv de admiratie, as spune. Numai ca, saptamina trecuta, a reusit sa inchida complet cu propriul trecut.

E alt om, pe care nu-l mai inteleg absolut deloc: un om care merge cu Darabont in campanie, cu Gigi Becali la OTV. Acesta nu e Calinescu pe care l-am admirat ani buni. E o relicva inexplicabila - e ca un ciob de oala straveche pe care doar un arheolog bine-voitor il mai poate valoriza cumva.

Primele semne de pierdere ale modelului Calinescu au aparut la contactele cu Madalin Voicu si cu lumea fotbalului (va amintiti ce fan Rocar era?). Au venit apoi Sechelariu, Giovanni si Gigi Becali si ceilalti - fiecare “si-a tras imagine” cit a putut de pe urma lui.

Cu ce s-a ales Calinescu? Cu o inexplicabila schimbare de identitate care i-a risipit fanii si, probabil, cu niste beneficii meschine la care nici macar nu vreau sa ma gindesc. Cam asta e povestea trista a lui Calinescu. Gasiti voi singuri, daca puteti, explicatiile...

Daca doar banii sint cauza, inseamna ca textul de mai sus e inutil - nici nu merita sa ma mai apuc de scris despre acest tip pe care l-am admirat cindva.