Medicii legisti au descoperit o lovitura suspecta pe obrazul drept al omului de afaceri: “o plaga de vreo sapte centimetri”, care putea fi facuta “in momentul caderii sau inainte, prin lovire”

Moartea violenta a lui Mihail Erbasu continua sa fie invaluita in mister. Omul de afaceri a fost gasit zdrobit, luni dimineata, in piscina goala a vilei sale din Snagov. Anchetatorii inclina deocamdata spre varianta sinuciderii, dar nu exclud crima.

Suspecta este si initiativa Elenei Erbasu, sotia decedatului, de a distruge (sau scunde?) sapte din cele opt file ale biletului de adio scris de Mihail Erbasu!

Corpul lui Mihail Erbasu nu avea prea multe leziuni la suprafata, “dar in interior era facut zob”, spune Bogdan Malinescu, seful Serviciului de Medicina Legala al Judetului Ilfov. Legistii sustin ca atunci cind a fost gasit, cadavrul arata ca si cum victima abia venise sau urma sa plece de acasa. Era imbracat cu camasa si pantaloni, in picioare avea sosete si pantofi.

Totusi, conform legistilor, anumite leziuni ramin inca neexplicate si pastreaza misterul din jurul mortii lui Erbasu. “Exista, de pilda, o plaga la fata, pe obrazul drept, de vreo sapte centimetri, despre care nu stim nimic. Nu avem idee cum si cind a fost facuta, in momentul caderii sau inainte, prin lovire”, a continuat dr. Malinescu.

De doua lucruri sint siguri legistii: ca decesul a avut loc in urma caderii, iar cauza a fost hemoragia interna produsa de vatamareaCazul simultana a mai multor organe interne. Afectiuni descoperite: ruptura de aorta, ficat zdrobit, rupturi la nivelul plaminilor.

Intr-un prim comunicat, medicii legisti arata ca Mihail Erbasu a suferit “un politraumatism cu rupturi de organe interne (aorta, pericard, ficat, mezenter) si fracturi multiple (craniene, stern, coaste bilateral, coloana vertebrala, bazin, femur sting”.

In ciuda fracturii craniene frontale, creierul era intact. “Chiar daca ar fi fost gasit imediat, el nu mai putea fi salvat. Probabil a mai trait cel mult citeva minute”, este de parere dr. Malinescu.

Medicii au luat si alte probe (ADN, grupa sangvina) ale caror rezultate urmeaza sa fie aflate zilele urmatoare.

Procurorii nu exclud varianta crimei

Procurorii au luat nota de concluziile raportului Serviciului de Medicina Legala Ilfov, potrivit caruia moartea lui Erbasu a fost violenta. Acest lucru nu rezolva dilema lor: crima sau sinucidere?

Procurorii spun ca argumentele IML nu sint suta la suta in favoarea ipotezei sinuciderii si nu exclud in totalitate varianta unui posibil asasinat sau a unei posibile sinucideri fortate.

Pentru a se ajunge la o concluzie definitiva, va fi refacut filmul ultimelor 48 de ore, vor fi luate listingurile telefonice, vor fi audiati membri ai familiei, rude, prieteni si chiar adversari politici sau din zona afacerilor. Potrivit Parchetului, “s-au recoltat probe pentru examenele complementare: histopatologice, serologice si toxicologice”.

De asemenea, vor fi cercetate “circumstantele de producere a caderii de la inaltime”. Potrivit estimarilor facute de procurori, aceste noi examene ar putea dura minimum trei saptamini, iar concluziile medico-legale finale ar putea astepta doua luni.

Familia Erbasu va fi audiata pentru refacerea scrisorii

Procurorul general al Romaniei, Iliea Botos, a anuntat ieri ca sectia de Criminalistica si Urmarire Penala, din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, a preluat cazul Erbasu. Procurorul general a spus ca sint luate in calcul mai multe ipoteze privind moartea omului de afaceri. “Ipoteza principala este cea a suicidului.

Ancheta o vor face procurorii de la Capitala”, a spus Botos. “Nu avem, in momentul de fata, elemente care sa evidentieze o agresiune, insa trebuie sa stabilim tot scenariul care s-a derulat de la hotarirea de sinucidere pina la actul in sine”, a adaugat Botos.

Potrivit lui Botos, membrii familiei Erbasu vor fi audiati in calitate de martori, pentru a se putea reface integral continutul scrisorii.

Botos nu a exclus varianta ca investigatiile sa se extinda si la firmele lui Erbasu, pentru a se constata situatia economica a acestora.

Paula Iacob: “De ce n-a fost aprinsa luminarea?”

Paula Iacob, avocat si prieten al familiei Erbasu, face o dezvaluire socanta: “Moartea lui Mihail Erbasu este opera cuiva care ma tem ca a reusit sa faca o crima aproape perfecta”. Argumente? “Sint 40% sanse sa fie sinucidere si 60% sa fi fost aruncat de pe balustrada. Spun asta din doua motive: 1.

ipoteza sinuciderii prin spinzurare cade pentru ca nu s-au gasit urme de spinzurare la git; 2. trebuie explicat de unde sint petele de singe si ranile de pe fata. Acel cordon nu putea fi folosit pentru o presupusa spinzurare, pentru ca se presupune ca un om din constructii stie ce inseamna rezistenta o asemenea greutate si nu ar fi intrebuintat asa ceva.

Adica un cordon de halat subtire si prapadit. Mai este insa un aspect, care nu seamana cu nimic din viata lui Mihail Erbasu: in apropierea locului in care a fost gasit acel cordon exista o farfurie mare, adinca, in care era o luminare imensa. Mihail Erbasu era un credincios, nu insa un bisericos, adica un om care sa stea tot timpul cu luminarile in mina.

Daca si-ar fi luat luminarea acolo si ar fi vrut sa se spinzure cu lumina, atunci trebuia sa se vada ca s-a aprins luminarea. Iar daca el se spinzura, nu putea lasa luminarea acolo pentru ca sa ia casa foc. Daca cineva a montat aceasta treaba, a facut-o un om care stie cum se face o crima si care putea concepe ceva ca sa induca in eroare organele de ancheta”. (Ch.L.)

Ultimele zile ale lui Erbasu

Filmul ultimelor 60 de ore ale miliardarului “sinucis”, asa cum rezulta din declaratiile celor cu care a vorbit sau s-a intilnit.

Vineri seara: Mihail Erbasu si sotia sa au fost invitati la ziua de nastere a prietenului sau, Marian Iliescu, la Paradisul Verde de la Corbeanca. “Au fost circa 250 de invitati: oameni de afaceri, politicieni, diplomati. Toata lumea s-a simtit bine. Au cintat Maria Ciobanu si Dolanescu, a fost si Arsinel, au mai fost citeva trupe de tineri. Domnul Erbasu si sotia au plecat pe la ora 2.

00 dimineata. A doua zi, pe la prinz, l-a sunat pe Marian Iliescu si i-a zis ca s-a simtit bine”, ne-a declarat Cristian Tintareanu, gazda petrecerii.

Simbata dimineata: Erbasu si-a dus sotia acasa si a plecat singur la Snagov.

Duminica noaptea: pe la miezul noptii, Erbasu a cazut de pe balustrada in piscina goala.

Luni dimineata: era ziua cind Erbasu trebuia sa platesca salariile celor 1.100 de angajati. Pentru ca nu s-a prezentat la serviciu, a fost cautat peste tot, inclusiv la Snagov. A fost gasit de un angajat, Dan Gheorghe (33 de ani, din comuna Gruiu), in piscina goala, zacind cu fata in jos. Angajatul l-a intors cu fata in sus si, vazind ca este mort, a anuntat familia.

O marturie facuta cu citeva zile inaintea mortii: "I-am sponsorizat pe toti, iar ei mi-au intors spatele"

O varianta ciudata este aruncata pe piata de Dan Diaconescu, directorul postului OTV. Acesta sustine ca Erbasu urma sa vina la el in emisiune si sa faca dezvaluiri despre “mafia din contructii” chiar in seara zilei cind a fost gasit mort. “Acum o saptamina, adica lunea trecuta, m-a sunat Erbasu. Imi spunea ca s-a hotarit sa dezvaluie “mafia din constructii”.

Joi m-am pomenit cu el in birou. Zicea ca vrea sa spuna ce comisioane i s-au cerut si citi bani a dat in campania electorala. Eu eram hotarit sa facem in seara aceea emisiunea, dar el a aminat, spunindu-mi: “Sa stii ca astia vor sa ma mierleasca!”. Aceasta fraza mi-a ramas in minte, mai ales dupa ce am aflat ca s-a sinucis.

Mi-a zis ca s-a saturat de politica, pentru ca i-a ajutat pe toti si acum nimeni nu-l mai baga in seama. “Uite, Mitrea”, mi-a zis el, “cum a ajuns ministru, cum m-a uitat”. Si-mi tot spunea: “Toti politicienii si-au batut joc de mine. Eu i-am sponsorizat si, cind au ajuns la putere, n-au mai vrut sa-mi dea lucrari”.

Erbasu si-a amintit si ca i-a dat multi bani lui Dumitru Dragomir. La fel, “Jurnalului National”. Un lucru aflat de la familia sa: Erbasu isi platea muncitorii cu bani de-acasa, iar ziua sinuciderii era chiar zi de salariu. Practic, el s-a sinucis cu citeva ore inainte de a le da salariile”, ne-a declarat ieri directorul OTV, Dan Diaconescu. (Christian Levant)

“Momentan nu va pot raspunde”

Telefonul mobil al lui Mihail Erbasu era ieri inchis. Cei care au avut curiozitatea de a vedea cine raspunde la acest telefon au fost intimpinati de mesajul inregistrat de fostul om de afaceri: “Buna ziua. Momentan nu va pot raspunde. Daca doriti, lasati un mesaj dupa semnalul sonor”.

Va fi inmormintat la Tiganesti

Alexandru Erbasu spune ca trupul neinsufletit al tatalui sau va fi depus miine la capela bisericii Dorobanti, din Bucuresti, unde va avea loc si slujba de pomenire. Mihail Erbasu va avea parte de tot ritualul crestinesc desi, de regula, biserica refuza sa tina slujbe pentru sinucigasi. Inmormintarea va avea loc, tot miine, in comuna Tiganesti, judetul Ilfov.

ce cred cititorii

“Nici un baron local nu-si va mai tine piscina goala”

Pe site-ul “Evenimentului zilei”, parerile cititorilor sint pe cit de multe, pe atit de diverse. Cei mai multi sint tentati sa creada ca a fost vorba de crima.

“Un om atit de important sa se sinucida? Parca e mai plauzibila posibilitatea de accident sau eventual de sinucidere din cauza investitiei in campania electorala, pe mina celor care nu au cistigat.” (Cristian)

“Eu cred ca mafiotii incep sa se elimine intre ei. Era si timpul sa inceapa s-o faca. Nu vreau sa sune a teoria conspiratiei, dar e putin probabil sa fie sinucidere sau accident.” (Fluieratorul)

“Sint convins ca nici un baron local sau miliardar de carton nu-si va mai tine piscina goala. Pentru asta au doua solutii: ori le sudeaza busonul de golire, ori le cumpara gata umplute... Mult rau le-a mai facut romanilor serialul Dallas! Acolo au vazut ei cum e cu piscinele astea. N-au inteles ca, de fapt, era doar un decor de mucava.” (Instalatorul)

“S-a sinucis pentru ca nu-si mai suporta nevasta, ca ala micu’ spargea prea multi bani prin cluburi, ca n-a intrat in Top 10, ca nu a mai primit contracte grase de la stat, ca i-a dat Basescu cu flit...” (Sss)

Declaratie-soc a lui Alexandru Erbasu: “Tata a avut probleme tocmai pentru ca nu finanta PSD-ul!”

Mihail Erbasu a lasat in urma sa o sotie, Elena, si doi copii, Cristian (37 de ani) si Alexandru (25 de ani). Mostenitorii “imperiului Erbasu” (primul - “pe linie de constructii”, celalalt - “pe linie de turism”) au facut ieri declaratii interesante.

Alexandru Erbasu: “Mama a rupt biletul si l-a aruncat in baie. Am salvat ultima pagina, pe care am dat-o anchetatorilor si pe care e scris “Adio”. Tata nu avea probleme finaciare deosebite. Erau ca la orice firma mare. Nu avea probleme cu banii, poate altele, din punct de vedere politic.

I s-au inchis toate usile - peste tot, nu numai la PSD - pentru ca era un om corect intr-o lume corupta. Nu e adevarat nici zvonul ca a finantat campania PSD-ului. A avut probleme tocmai pentru ca nu finanta PSD-ul! A fost in politica pina in anul 2000, apoi n-a mai vrut sa fie in politica. Isi vedea de afacerile lui. Lucra corect.

Nu prea exista corectitudine in lumea oamenilor de afaceri din Romania. Si cei care sint corecti, asa ca tata, or sa dispara cu timpul. Nu stiu exact ce probleme avea tata, pentru ca nu ne spunea noua chiar tot. El nici in scrisoare nu dadea nume. Tinea in el foarte multe lucruri. Dupa cum il cunosc eu pe tatal meu, nu avea cum sa faca gestul asta, sa se sinucida. Nu stim exact ce s-a intimplat.

Oricum, eu, fratele meu si mama vom tine o conferinta de presa imediat dupa inmormintare”.

Cristian Erbasu: “Am citit biletul, luni dimineata, inaintea mamei. Nu este adevarat ce s-a scris in presa, ca in bilet ar fi fost pomenita mafia constructiilor. A scris ca a fost prea cinstit. Problemele financiare, ale noastre, erau mult mai mici decit in alte perioade. Presiunea si oboseala au fost cauza. In firmele lui Erbasu totul este oglinda.

Cel mai mindru era de cladirea de la Mall, cea mai inalta si numai din geamuri. De aceasta opera era foarte mindru”. (Georgeta Ghidovat)

“Trebuie inceputa urmarirea penala a familiei!”

Ce au de spus, intr-un caz atit de complex, specialisti precum medicul psihiatru Florin Tudose si psihologul judiciarist Tudorel Butoi, specialist in psihologia crimei, autor de carti celebre despre sinucigasi si parinte al poligrafului (detectorului de minciuni) in Romania? Profesorul Butoi cere anchetarea membrilor familiei care au ascuns proba-cheie: o parte din biletul de adio al victimei.

Psihologul Butoi: “Suicid vero, crima inscenata in suicid sau accident - totul trebuie investigat cu atentie. Ne aflam in fata unui caz care ridica probleme din cauza dispozitiei si naturii urmelor in cimpul faptei: singe in garaj sau beci, singe pe terasa, cadavrul gasit precipitat intro piscina mai mult goala.

Sfoara, streangul sau cravata pot folosi nu numai la spinzurare, ca initiativa a subiectului, ci pot si ramine dupa o tentativa de strangulare de catre alte persoane. Un om cu o vitalitate extraordinara si cu un spirit de luptator este putin probabil sa fie lovit de gindul suicidal.

Dar altceva ma preocupa: trebuie lamurit faptul ca rudele apropiate au distrus sau pastreaza inca fragmente din scrisoarea suicidala. Eu cred ca trebuie sa se inceapa urmarirea penala cu privire la distrugerea de probe deoarece pastrarea intimitatii unui sinucigas se pune in cu totul alti termeni.

Privind din alt unghi, putem observa ca se putea alege o modalitate mult mai simpla de sinucidere - un pistol, pastile etc. Altfel, pare foarte bijbiita chestiunea aceasta, se lungeste dintr-un beci pina la o piscina goala. E ca in bancurile cu prosti. Mai degraba, eu cred ca a fost ajutat sa cada”.

Psihiatrul Tudose: “Este un act clar de sinucidere. Cred ca era intr-o depresie foarte grava.

Argumente: in primul rind, pentru ca a ales un loc foarte izolat; in al doilea rind, a lasat o scrisoare foarte lunga, in care se scuza foarte mult fata de familie; in al treilea rind, pentru ca a incercat sa se sinucida prin doua modalitati foarte violente, care, de regula, reusesc: spinzurarea si aruncarea de la balcon.

Dupa cite se vede, subconstientul a avut un rol major - si-a ales o sinucidere din domeniul lui. Adica s-a agatat de o conducta si apoi s-a zdrobit de beton. Toata viata a lucrat cu betonul si acolo si-a gasit sfirsitul. Asa a observat, de altfel, si un coleg al meu: Erbasu “s-a sinucis cu beton”.

Sint argumente de fina psihologie judiciara, care demonstreaza de ce este vorba despre sinucidere, si nu despre crima”. (Ch. Levant)

Sinucidere? Crima? Accident?

Argumente pro-suicid

• Biletul de adio si continutul sau: de ce s-a hotarit sa-si curme viata si ce lasa in urma • Zona si momentul ales: departe de oras si de familie, in timpul noptii • Locul: in zona constructiilor, obiectul muncii lui de-o viata.

Subconstientul i-a dictat “sa se sinucida cu beton”, considera psihiatrul Tudose • Argumentele medicilor legisti: cadere prin precipitare si leziuni legate de aceasta cadere • Probele adunate de procurori: urme, leziuni, marturii • Argumente psihologice si psihiatrice: presiuni financiare, depresie, o posibila boala, o veste rea • Posibile neintelegeri in

familie.

Argumente pro-crima

• Lovitura suspecta descoperita de medicii legisti pe obrazul drept al victimei • Urmele de singe de la prima tentativa de sinucidere, care ar putea proveni de la o strangulare • Urmele de singe de pe balustrada, care ar putea proveni de la transportarea victimei catre locul prabusirii • Existenta unor posibili dusmani: mafia constructiilor (de care vorbeste in biletul de

adio), mafia camatarilor, adversari politici etc. • Disparitia (distrugerea, ascunderea) de catre familie (sotie!) a paginilor din biletul de adio.

Argument pro-accident

• Sa fi cazut, accidental, de pe balustrada, in urma unei dispute sau fiind singur; ulterior, pentru a se ascunde aceasta moarte accidentala, cineva sa fi simulat prima tentativa de sinucidere si sa fi ticluit “biletul de adio”.

12 milioane de euro de la stat, in doi ani

Firme din holdingul Erbasu au incheiat, in ultimii doi ani, contracte de aproape 12 milioane de euro (426 miliarde lei) cu statul, din care 226,8 de miliarde de lei cu primarii de sector sau mari companii. Societatile sale au mai obtinut, impreuna cu Elsaco Electronic SRL, de la Primaria Bucuresti contracte in valoare de 200 de miliarde de lei (5 milioane de euro) pentru contorizarea Capitalei.

Daca, in majoritatea cazurilor, a fost vorba despre licitatie, RADET a folosit negocierea directa pentru contracte de 1,6 miliarde de lei.

RADET - 1,6 miliarde de lei fara licitatie

RADET a semnat, pe 10 noiembrie 2003, cu Erbasu Edil SA, dupa negociere cu o singura sursa, un contract de peste 462 milioane de lei pentru inlocuirea unei conducte avariate.

Pe 23 mai 2002, RADET a incheiat patru contracte, prin negociere cu o singura sursa, cu Erbasu Total SA, pentru remedierea unor avarii si inlocuirea unor conducte, in valoare totala de 1,18 miliarde de lei.

Pe 10 octombrie 2002, RADET incheie cu SC Erbasu SA, de asta-data in urma licitatiei, un contract ce depaseste 16,5 miliarde de lei (peste 500.000 de euro) si are ca obiect inlocuirea unor conducte.

Administratia Domeniului Public sector 2 a incheiat cu firmele Erbasu Total Construct si cu SC Erbasu contracte de peste 42,6 de miliarde de lei, incepind din 4 iulie 2003 pina in 6 mai 2004.

Sute de miliarde de lei de la primarii

Primaria Sectorului 2 a semnat, pe 5 mai 2004, un contract de peste 2,4 miliarde de lei cu Erbasu Total SA, pentru extinderea canalizarii pe Strada Stiucii (zona Ostrov).

Primaria Sectorului 4 a incheiat, pe 24 noiembrie 2003, un contract de 5,1 miliarde de lei cu SC Constructii Erbasu SA, pentru reabilitarea rutiera a unei strazi.

Primaria Municipiului Bucuresti a semnat cu SC Erbasu, impreuna cu o alta firma (Elsaco Electronic SRL), contracte de peste 5 milioane de euro (peste 200 de miliarde de lei) pentru contorizarea Capitalei.

Peste 22 de miliarde cu doua companii de stat

Compania Nationala a Lignitului Oltenia a semnat, pe 23 ianuarie 2002, cu Erbasu Expert Construct un contract de peste 20,6 miliarde de lei, obiectul acestuia fiind reparatiile la un spital din Tirgu-Jiu.

Termoelectrica Ploiesti a incheiat, pe 28 august 2002, un contract de peste 2 miliarde de lei cu SC Erbasu Construct SA, pentru “circuit termoficare incinta”.

4,3 milioane euro pentru opt sali de sport

Erbasu SA, principala firma a holdingului detinut de Mihail Erbasu, a cistigat si licitatia pentru construirea a opt sali de sport, din cele 450 promise de Ministerul Transporturilor. De pe urma acestor contracte, firma Erbasu urma sa primeasca aproximativ 136 de miliarde lei, adica circa 17 miliarde lei pentru fiecare.

O parte din cele opt sali de sport adjudecate la licitatie sint gata, altele sint in curs de finalizare, conform programului, ne-au spus ieri responsabili din Ministerul Transporturilor. Din cele opt lucrari, patru sint in Capitala. (Gabriela Palade, Mihaela Balea)

3 intrebari

1. De ce a distrus sau ascuns Elena Erbasu biletul de adio al sotului ei?

2. De unde provine lovitura de pe fata victimei?

3. De ce nu exista pe gitul victimei semne ca ar fi vrut sa se spinzure?

Datorii la buget: 1,65 milioane de euro

Datoriile societatilor din holdingul Erbasu la bugetul de stat depaseau 66.29 miliarde lei (1,65 milioane euro) la sfirsitul primului trimestru al acestui an, reiese din datele oficiale ale Ministerului Finantelor Publice. Pentru aceste datorii, firmele lui Erbasu beneficiau de inlesniri la plata ori aveau depuse cereri de compensare aflate in diverse stadii de solutionare.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finantelor, in 2002 cifra de afaceri cumulata a societatilor din grupul Erbasu a fost de aproape 720 de miliarde lei (21 milioane euro), societatile inregistrind un profit net total de 37,8 miliarde lei (aproximativ 1,1 milioane euro la acea vreme).

Simona Popa, Christian Levant

Ev. Zilei - 08/04/2004

Mihail Erbasu a murit in urma caderii in piscina, potrivit medicilor legisti care au efectuat ieri autopsia. Moartea omului de afaceri a fost violenta si s-a datorat hemoragiei interne, consecutiva unui politraumatism cu rupturi de organe interne (aorta, pericard, ficat, mezenter) si fracturi multiple - craniene, stern, coaste bilateral, coloana vertebrala, bazin, femur stang.

Legistii au constatat insa ca pe corpul lui Mihail Erbasu se aflau si rani de alta natura decat cele specifice precipitarii, cum ar fi leziunea de la arcada dreapta, cat si semnele de la degete, dar provenienta acestora urmeaza sa fie stabilita de catre cei care fac investigatiile.

"Leziunile de violenta constatate la autopsie s-au putut produce prin lovire de corpuri si planuri dure prin cadere de la o inaltime medie (precipitare), cat si prin lovire cu sau de corp taietor si sunt in legatura de cauzalitate directa neconditionata cu decesul", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, institutie care a preluat ancheta.

Pentru elucidarea cauzelor si conditiilor in care s-a produs moartea omului de afaceri au fost recoltate probe pentru mai multe examene complementare: histopatologice, serologice si toxicologice. Moartea a survenit cu circa 8-10 ore inainte de momentul cercetarii. Mai exact, moartea lui Mihail Erbasu s-a produs in jurul miezului noptii de duminica spre luni (intre 24,00 si 1,00).

El a fost descoperit insa de paznic abia dupa 6-7 ore. Alimentele consumate la ultima masa de catre omul de afaceri au fost digerate, medicii negasind decat slabe urme in stomacul victimei. Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ilie Botos, ne-a declarat ieri ca anchetatorii au in vedere atat ipoteza sinuciderii, cat si cea a crimei.

Oficialul a precizat ca membrii familiei au predat autoritatilor doar o parte din scrisoarea de adio gasita in vila de la Snagov, existand speculatia ca celelalte pagini ale epistolei ar fi fost distruse.

"Daca familia nu ne va preda si restul de pagini ori daca acestea au fost distruse, noi vom reface integral continutul acestei scrisori", ne-a declarat Ilie Botos, aratand ca membrii familiei Erbasu carora le era adresata scrisoarea vor fi audiati cu privire la continutul ei.

Reamintim ca in cele doua pagini din scrisoarea de adio, care au ajuns in posesia anchetatorilor, Erbasu a motivat gestul sau prin faptul ca nu mai rezista la "presiunile mafiei", fara a face insa si nominalizari. Este posibil insa ca ceva nume sa apara in paginile oprite (sau distruse) de familie.

Vor fi facute expertize grafice si grafologice pentru a se stabili daca Mihail Erbasu este autorul scrisorii si daca acesta a scris-o sau nu sub presiuni ori amenintari. De asemenea, vor fi audiate si alte persoane, cum ar fi colegi, prieteni, vecini, discutii necesare pentru stabilirea intregului "scenariu" al tragediei.

Declaratia directorului OTV, Dan Diaconescu, va fi si ea verificata, a mai aratat procurorul general. Dan Diaconescu pretinde ca Mihail Erbasu urma sa apara luni in emisiunea lui pentru a face dezvaluiri despre neregulile din Primaria Generala a Capitalei.

Potrivit lui Dan Diaconescu, Erbasu ar fi vrut sa spuna despre tratamentul la care ar fi fost supus de Traian Basescu inca de saptamana trecuta, dar pentru ca era campanie electorala, totul s-a amanat pentru luni. Mihail Erbasu i-ar fi dezvaluit ziaristului faptul ca de mai mult timp aducea bani de acasa pentru a plati salariile muncitorilor.

Omul de afaceri s-ar fi plans de faptul ca primarul general l-ar fi amenintat cu falimentarea firmelor sale de constructii "pentru ca n-a vrut sa cotizeze la Basescu".

Adevarul - 08/04/2004