In incercarea de a cosmetiza imaginea sifonata a unei administratii lovite cu doar cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale de scandalul detinutilor straini maltratati in inchisorile americane, Casa Alba a dat publicitatii, marti, 300 de pagini de documente referitoare la modul in care trebuie tratate persoanele arestate in Afganistan, precum si tehnicile de interogare ce pot fi aplicate

acestora la centrul de detentie de la Guantanamo. Printre documente figureaza un memoriu semnat de presedintele George W. Bush, pe data de 7 februarie 2002, potrivit caruia, desi Conventia de la Geneva nu se aplica prizonierilor talibani din Afganistan, acestia trebuie "tratati in mod uman".

"Aceasta este singura directiva prezidentiala referitoare la tratamentul aplicat detinutilor", s-a grabit sa comenteze, marti, imediat dupa publicarea documentelor, seful oficiului juridic al Casei Albe, Alberto Gonzales. "Nu am ordonat niciodata aplicarea torturii si nu as da niciodata un asemenea ordin", a declarat Bush, in aceeasi zi.

In schimb, documentele date publicitatii la Washington demonstreaza faptul ca actualul secretar al Apararii, Donald Rumsfeld, a aprobat, in decembrie 2002, utilizarea unor metode extrem de agresive pentru a-i inspaimanta pe prizonierii de la Guantanamo.

Intre acestea figureaza dezbracarea detinutilor, plasarea lor "in pozitii stresante", precum si utilizarea cainilor pentru a baga frica in oasele talibanilor si a suspectilor din reteaua Al-Qaida care urmau sa fie intervievati.

La interventia procurorilor militari, care au avertizat ca "s-a mers prea departe" cu aplicarea acestor metode, Rumsfeld avea sa revina asupra autorizarii lor, cateva saptamani mai tarziu.

Conform documentelor publicate marti, pe lista tehnicilor de interogare aplicate la Guantanamo, la sfarsitul anului 2002, figureaza: tipetele la adresa prizonierilor (nu direct in ureche); inselarea increderii (cu o persoana care se da drept detinut-prieten); izolarea (indepartarea de ceilalti detinuti); interogarea in alt loc decat cel obisnuit; privarea de lumina naturala (utilizarea unei lampi

cu lumina rosie); provocarea stresului (folosirea unui anchetator de sex opus); interogatoriile de 20 de ore; confiscarea tuturor obiectelor personale, inclusiv a celor cu caracter religios; inlocuirea mancarurilor calde cu ratii militare, preambalate; tunderea obligatorie (inclusiv a barbii si a parului din crestet).

Printre alte tehnici autorizate de Rumsfeld in decembrie, dar care nu apar pe lista de mai sus, documentele mai mentioneaza impunerea unor pozitii pentru obosirea prizonierilor (maximum patru ore pe zi), acoperirea capului in timpul deplasarii prin centrul de detentie si al interogatoriilor, precum si provocarea stresului prin utilizarea cainilor si aplicarea "unui contact fizic lejer" care sa

nu duca insa la ranirea detinutilor. La jumatatea lunii ianuarie, Rumsfeld avea sa revina asupra autorizarii acestor metode, ordonand o reevaluare a lor.

Pe de alta parte, potrivit documentelor mentionate, se arata ca Rumsfeld a respins cererile unor comandanti americani in privinta autorizarii altor tehnici agresive de interogare, cum ar fi folosirea apei sau a prosoapelor umezite, pentru a le da detinutilor senzatia de sufocare.

Printre alte tehnici solicitate de comandanti, dar neautorizate de Rumsfeld, figureaza inventarea unor scenarii care sa convinga detinutii de iminenta mortii lor, precum si tinerea prizonierilor in frig sau apa.