Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) identifica anual aproximativ 200 de posibile cazuri de spalare de bani pe piata de capital. "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare semnaleaza anual Oficiului pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor pana la doua sute de posibile cazuri de spalare de bani pe piata de capital.

In acest numar important sunt incluse si tranzactiile care depasesc zece mii de euro si care trebuie investigate din punctul de vedere al provenientei sumelor", ne-a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. Oficialul CNVM nu a precizat insa si care este suma totala implicata in aceste cazuri.

La randul sau, Siminel Andrei, presedintele Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), a afirmat ieri, in cadrul unui seminar pe tema spalarii banilor, ca piata de capital din Romania este mult prea mica pentru pentru a se vorbi de spalare de bani.

"Sumele tranzactionate zilnic pe piata, de circa 2-3 milioane de dolari, sunt prea mici, nu se poate vorbi de o atentie deosebita acordata spalarii banilor. In Romania, tranzactiile au legatura cu politicul. De fapt, fiind o tara saraca, trebuie sa existe o legatura cu politicul", a mai spus Siminel Andrei.

Reprezentantul CNVM este de parere insa ca este necesara o atentie deosebita in privinta tranzactiilor care au ca scop spalarea banilor, indiferent de dimensiunile pietei sau ale operatiunilor efectuate.