In cabinetul presedintelui Ion Iliescu urmeaza sa se desfasoare, zilele acestea, un eveniment de o importanta deosebita pentru Justitia romaneasca si mai ales a independentei acesteia, ceruta imperativ, in ultimele luni, de aproape toate organismele internationale, de la Parlamentul European pana la Fondul Monetar International (FMI).

In urma sedintei de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au fost nominalizati trei candidati pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce, in urma pensionarii oarecum fortate a fostului sef al instantei supreme, Paul Florea, aceasta functie este vacanta de peste trei saptamani.

Cei trei candidati recomandati de ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, si acceptati, ieri, de CSM sunt Nicolae Popa - fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Gheorghe Buta - fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj si Theodor Mrejeru - fostul presedinte al Sectiei contencios-administrativ din ICCJ.

Dintre acestia, presedintele Romaniei trebuie sa aleaga doar unul singur, iar sortii par sa-l favorizeze pe Nicolae Popa, fost consilier personal al lui Ion Iliescu pana in 1996.

Cariera ascendenta a acestuia de la profesor de drept la judecator al Curtii Constitutionale si apoi presedinte al acestei instante a coincis suspect de exact cu perioadele in care puterea a fost detinuta de PSD, iar presedintele Romaniei a fost Ion Iliescu.

Recomandarile pentru numirea celui mai important reprezentant al puterii judecatoresti - presedintele ICCJ - au fost facute de un membru al Guvernului, mai exact de ministrul Justitiei. Daca reforma sistemului judiciar s-ar fi facut pana astazi, recomandarile ar fi fost facute de un CSM independent, neinfluentat de puterea politica.

Reamintim ca un rol principal in intarzierea acestei reforme l-a jucat fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu, care, in urma unei serii aproape neintrerupte de scandaluri, a parasit scaunul ministerial si s-a refugiat tot in umbra lui Ion Iliescu, pe un post de consilier prezidential.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au validat, ieri, toate cele trei candidaturi recomandate de ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, pentru functia de presedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si le-au transmis presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, cel care urmeaza sa stabileasca, in final, cine va fi seful instantei supreme.

Scaunul din fruntea ICCJ este vacant de peste trei saptamani, din momentul in care CSM a decis cu unanimitate de voturi pensionarea fostului presedinte, Paul Florea, refuzand in acelasi timp solicitarea acestuia de a i se permite sa-si finalizeze mandatul, din care mai avea de executat doi ani.

Presedintele Ion Iliescu va avea de ales intre Nicolae Popa - fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Gheorghe Buta - fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj, ambii validati de CSM cu unanimitate de voturi, si Theodor Mrejeru - fostul presedinte al Sectiei contencios-administrativ din ICCJ, a carui candidatura a fost acceptata cu 14 voturi pentru si doua impotriva.

Inca din momentul indepartarii lui Paul Florea de la conducerea instantei supreme, atat printre magistrati, cat si in mass-media a inceput sa se vehiculeze numele fostului presedinte al Curtii Constitutionale, Nicolae Popa, ca favorit in cursa pentru sefia ICCJ, desi abia fusese numit de o zi judecator la aceasta instanta.

El a devenit intre timp si favoritul majoritatii membrilor CSM, care au sustinut, in sedinta de ieri, ca Nicolae Popa este cel mai potrivit pentru ocuparea functiei de sef al instantei supreme, avand experienta manageriala de la Curtea Constitutionala.

In sfarsit, este destul de sigur ca acelasi Nicolae Popa este si favoritul lui Ion Iliescu, avand in vedere relatiile apropiate dintre aceste doua personaje. Desi este aproape pe punctul de a deveni presedinte al Inaltei Curti, Popa nu a fost niciodata judecator la o instanta obisnuita - alta decat Curtea Constitutionala -, ci doar profesor de drept la Universitatea Bucuresti. Dar nu numai atat.

Pana in 1996, Nicolae Popa a fost unul dintre consilierii personali ai lui Ion Iliescu, functie detinuta momentan de fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu. Inainte sa piarda alegerile, Iliescu a avut grija sa-l numeasca judecator la Curtea Constitutionala. Aici, cariera lui Popa a stagnat vreme de patru ani, exact atata timp cat a durat guvernarea CDR.

A trebuit ca PSD sa revina la guvernare, iar Ion Iliescu la carma tarii, in 2000, pentru ca ascensiunea lui Nicolae Popa sa continue. In 2001, Iliescu l-a numit in functia de presedinte al Curtii Constitutionale.

Mandatul sau a expirat anul acesta, pe data de 8 iunie, iar, o saptamana mai tarziu, a fost numit judecator la instanta suprema, exact in aceeasi zi in care a fost pensionat fostul presedinte, Paul Florea, un magistrat care avea in spate 46 de ani de munca in salile de judecata, dar nu ii era la fel de simpatic presedintelui Ion Iliescu.

Dupa ce postul ocupat de Florea a devenit vacant, alegerea noului presedinte s-a tergiversat inca trei saptamani, pana ieri, cand candidatura lui Nicolae Popa la aceasta functie s-a transformat dintr-un zvon intr-o certitudine.

In ceea ce priveste activitatea lui Nicolae Popa in fruntea Curtii Constitutionale, este de mentionat o decizie a acestei instante de a respinge, in iulie 2003, o exceptie de neconstitutionalitate invocata de un inculpat care contesta un mandat de arestare emis de un procuror, sustinand ca o asemenea practica este contrara Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Justitia romana abia traversase un imens scandal legat de aceasta problema, in urma deciziei CEDO din cazul Pantea impotriva Romaniei, care sustinea exact acelasi lucru: procurorul nu are dreptul sa emita mandat de arestare.

Scandalul fusese pornit de o decizie a presedintelui de atunci al Inaltei Curti, Paul Florea, care, impreuna cu opt judecatori, a hotarat ca judecatoarea Andreea Ciuca, acuzata intr-un dosar de coruptie, sa fie eliberata din arest preventiv si sa nu mai fie arestata din nou decat in baza unui mandat emis exclusiv de un judecator.

Cateva luni mai tarziu, Legea de modificare a Constitutiei avea sa-i dea dreptate lui Florea, consfintind dreptul exclusiv al judecatorului de a aresta.

Tot in cadrul sedintei de ieri, CSM a aprobat numirea in functia de presedinte al Sectiei penale din ICCJ a judecatorului Anton Pandrea (cu unanimitate de voturi) si in aceea de presedinte al Sectiei contencios-administrativ a instantei supreme a judecatorului Constantin Furtuna (cu majoritate de voturi).