Deocamdata, noul ambasador american, Jack Dyer Crouch, preia linia impusa de Michael Guest

Jack Dyer Crouch II e profesor asociat pentru studii strategice si de aparare la Southwest Missouri State University si doctor in relatii internationale.

Intre 2001 si 2003 a fost asistent al ministrului apararii pentru politica internationala de securitate; a fost principalul consilier al lui Donald Rumsfeld pe probleme de strategie si coordonare a politicii SUA pentru NATO, Europa, Rusia, republicile din Asia Centrala, Caucaz si Balcani.

Din 1990 pina in 1992, in prima administratie Bush, Crouch a fost secretar asistent adjunct principal al Apararii.

Din 1984 pina in 1986, a lucrat pentru asistentul directorului pentru programe strategice in cadrul Agentiei SUA pentru Dezarmare si Controlul Armamentelor. A fost consilier al delegatiei americane la negocierile cu fosta Uniune Sovietica privind armamentul nuclear si spatial. Este casatorit si are doi copii.

Prima aparitie publica a noului ambasador american la Bucuresti, Jack Dyer Crouch, a stat sub zodia predecesorului sau, Michael Guest. In ultimii trei ani, fostul ambasador a devenit diplomatul cu cea mai mare vizibilitate din cit le-a fost dat romanilor sa cunoasca.

Noul ambasador, Jack Dyer Crouch, a calificat mandatul lui Guest drept “excelent” si a spus ca nu va da inapoi de la tema combaterii coruptiei, atit de prezenta in discursurile predecesorului sau.

Jurnalistii au asteptat cu sufletul la gura primele declaratii ale noului ambasador american la Bucuresti. Problema era cea a continuitatii. Prin pozitiile sale publice contra coruptiei si impotriva atentatelor la libertatea presei, Michael Guest i-a iritat la culme pe Nastase si Iliescu si a devenit, fara sa vrea, un fel de lider al opozitiei.

Spre deosebire de Michael Guest, care era diplomat de cariera, noul ambasador, Jack Dyer Crouch, a lucrat la Pentagon. A fost asistent al ministrului apararii, Donald Rumsfeld, pentru politica internationala de securitate.

Dezbaterea e acum centrata pe o intrebare: va continua Crouch linia impusa de Guest ori va favoriza, asa cum ii sugereaza CV-ul de expert in probleme de securitate, interesele strategice americane in detrimentul unei abordari atente la respectarea drepturilor omului, un fel de “real politik”, cu mai putina atentie acordata coruptiei, controlului presei sau derapajelor autoritare ale

lui Nastase si Iliescu?

Raspunzind intrebarii corespondentei Associated Press daca va acorda aceeasi atentie ca Guest privind libertatea presei si combaterea coruptiei, Jack Dyer Crouch a spus: “Cum as putea sa nu fiu interesat de astfel de probleme? Sint interesat ca Romania sa fie un stat democratic.

Pestru asta trebuie sa abordam toate aspectele, nu doar problemele de securitate, dar si alte probleme care sint la baza institutiilor democratice”. Intrebarea a revenit dupa citeva minute si noul ambasador a raspuns calm, fara a da semne de iritare: “Nu voi fi identic cu ambasadorul Guest, in modul de abordare”, a raspuns Crouch.

“Coruptia e o problema importanta, trebuie combatuta direct, iar eu nu voi da inapoi. Ma astept sa putem face progrese , dar, de asemenea, aceasta este o tema pe care trebuie sa abordeze romanii”.

El s-a declarat “ foarte optimist” cu privire la “potentialul Romaniei” de a atrage investitii straine, nu doar americane. Intrebart daca va pleda pentru venirea investitorilor americani, Crouch a spus ca “banii sint lasi” si vin doar in locurile sigure.

“Daca noi costruim, atunci ei vor veni, trebuie sa ne concentram pentru ca mediul de afaceri sa fie prielnic”.

Jack Dyer Crouch i-a prezentat ieri lui Ion Iliescu scrisorile de acreditare si a fost primit de Adrian Nastase la Palatul Victoria.