“La 16 august va demara prima etapa de functionare a Biroului de Credit. Atunci vom incepe monitorizarea clientilor asa-zis «negativi», care nu au respectat conditiile din contractele de creditare. Din octombrie, se va trece si la crearea listelor cu ceilalti clienti”, a spus Petculescu.

Presedintele biroului a adaugat ca nu exista o data fixa de la care incepe monitorizarea creditelor, in sensul ca pentru crearea bazei de date vor fi folosite inregistrarile la zi si cele istorice detinute de banci.

Biroul va fi o baza de date in ceea ce priveste expunerea clientilor fata de alte banci, aflata la dispozitia bancherilor. Astfel, daca un client a creat probleme unei banci, neplatindu-si ratele, el este inregistrat ca atare, avand putine sanse de a mai contracta un nou imprumut.

Totodata, in urma datelor furnizate de Biroul de Credit, bancile vor hotari daca vor mai imprumuta un client, in conditiile in care acesta are deja de rambursat alte credite. Banca va sti daca respectivul client are puterea financiara de a-si onora platile pentru cumulul de imprumuturi.

Oficialii BNR explicau la sfarsitul anului trecut necesitatea infiintarii Biroului prin imposibilitatea bancii centrale de a impiedica sporirea numarului de credite neperformante in conditiile majorarii substantiale a volumului de imprumuturi acordate populatiei.

Astfel, o verificare facuta de BNR asupra unui esantion de clienti de la cateva banci a aratat ca exista cazuri de persoane care iau in acelasi timp credite de la doua, trei banci. Suma imprumuturilor depaseste de multe ori in aceste situatii posibilitatile lor financiare si intra in imposibilitate de plata.

BNR a considerat la un moment dat “urgenta” crearea biroului, argumentand ca nu poate urmari creditul individual, deoarece in atentia BNR nu intra decat imprumuturile de peste 200 milioane de lei.

BNR intra “brutal” peste aria de activitate a Biroului de Credit

Acum, se pare ca viziunea BNR vizavi de Biroul de Credit s-a schimbat. Banca centrala a hotarat sa reduca de la 200 la 100 de milioane de lei plafonul unui credit ce trebuie raportat de bancile comerciale catre Directia de Supraveghere a BNR, ne-a declarat, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al bancii centrale.

El a explicat ca “decizia a fost luata mai demult si vizeaza o imbunatatire a imaginii BNR despre mediul de creditare” . Stet a admis ca Centrala de administrare a riscurilor creditelor se va suprapune peste o parte din atributiile Biroului de Credit. Aceasta deoarece cele doua institutii vor centraliza datele despre creditele neperformante si cele “indoielnice”.

Stet crede ca Biroul de Credit va ramane totusi cu “importantul” rol de a monitoriza creditele… fara probleme.

Reprezentantul BNR a mentionat ca decizia va intra in vigoare in septembrie, calificand totodata activitatea Biroului ca “nefunctionala” in conditiile in care alti oficiali ai bancii centrale recunosteau in perioada infiintarii Biroului ca acesta are nevoie de un an pentru a functiona in plenitudinea fortelor.

Surse avizate din domeniul bancar spun ca “ este o miscare foarte ciudata a BNR care intra brutal in aria de activitate a Biroului de Credit”.

Sursele bancare spun ca afirmatia de mai sus se verifica prin faptul ca sunt extrem de putine cazurile in care creditele de consum coboara sub 3.000 de euro (100 de milioane de lei), deci practic va monitoriza tot ce inseamna credit de consum pentru persoane fizice, “vaduvind” Biroul de Credit de prima sa etapa de dezvoltare.

Aceleasi surse spun ca aceasta masura a BNR este neloiala fata de bancile comerciale si ca urmareste, in fond, o alterare a capacitatii administrative a marilor banci comerciale pentru a le ajuta pe altele cu o prezenta redusa pe piata creditului de consum, in ciuda puterii lor financiare.

Sursele citate au amintit ca principalele banci comerciale din Romania au cerut anul trecut ca cel putin infiintarea Biroului sa se faca sub egida BNR. Banca centrala a refuzat acest lucru, lasand infiintarea Biroului la latitudinea bancilor, sub pretextul ca nu este interesata de monitorizarea creditelor mai mici de 200 de milioane de lei.

Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor a decis, anul trecut, infiintarea Biroului de Credit, din care fac parte 24 de banci comerciale si care monitorizeaza creditele luate de populatie de la banci.

Presedintele Biroului de Credit a fost desemnat Elena Petculescu, presedinte al Banc Post, iar din Consiliul de Administratie fac parte reprezentanti ai Bancii Comerciale Romane, ai BRD-Groupe Société Générale, ai Casei de Economii si Consemnatiuni, ai Bancii Ion Tiriac si ai Banc Post.

Institutia a fost inregistrata la Registrul comertului in primavara acestui an.

Romania este cea de-a treia tara din cele foste comuniste care are un Birou de Credit, dupa Polonia si Cehia.