Prima revizuire a acordului cu FMI nu va aduce mari schimbari in cele convenite in acord si nici nu va atrage modificarea principalelor propuneri lansate de Finante pentru schimbarea Codului fiscal. In schimb, ar putea determina sindicatele sa dezgroape securea razboiului.

Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, spune ca masurile de reducere cu 2% a cotelor de contributii sociale sau cu 6% a cotei profitului reinvestit, de la 25% la 19%, sunt agreate de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), aflati la Bucuresti pentru a face prima revizuire a acordului convenit la inceputul lui iulie.

La fel si cresterea impozitului pe dividende pentru persoanele fizice la 10% sau reducerea de la cinci la trei a transelor de venit stabilite pentru determinarea baremului lunar de impozitare. Reprezentantii FMI sunt, insa, impotriva aplicarii unor cote reduse de TVA pentru carti.

"Fondul spune ca diminuarea cotei nu a condus niciodata la scaderea pretului, ci la diminuarea venitului bugetar", explica Maria Manolescu. Rezerve are FMI si in ceea ce priveste reducerea la 20% a nivelului accizei pe cafea, dar reprezentantii Finantelor spun ca aceste reglementari tin de o politica nationala de taxare si ca vor convinge Fondul de necesitatea aplicarii lor.

Din cate se pare, FMI respinge si fara drept de apel aplicarea unei cote reduse de impozit pentru profitul reinvestit. Opozitia FMI nu a provocat probleme Finantelor, care se asteptau la o asemenea reactie, dar a nemultumit in schimb patronatele, care spun ca se vad constranse sa aplice amortizarea accelerata, masura care nu se pliaza pe necesitatile lor de investitii.

Modificarile Codului fiscal urmeaza sa fie promovate de Guvern la finele acestei luni, prin ordonanta de urgenta, dupa ce vor fi finalizate negocierile si va fi incheiata scrisoarea suplimentara cu Fondul, necesara dupa prima revizuire a acordului.

Acordul semnat in iulie cu Fondul prevedea continuarea reformei in sectorul minier, in energie si transporturi, dar si declansarea procedurii falimentului pentru intreprinderile cu pierderi. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, spune ca, in cadrul acestei revizuiri, nu au fost cerute noi restructurari de personal, ci doar continuarea programului de concedieri anuntat (aproape 23.

000 de persoane vor fi disponibilizate pana la finele anului 2004).

Mihai Tanasescu declara ca, la a doua rectificare bugetara din acest an, ce va avea loc in luna septembrie, cele doua parti au cazut de acord sa fie suplimentate cheltuielile pentru "rezolvarea problemelor pensionarilor, a celor din sanatate – aici incercam sa scurtam perioada de plata de la 90 la 60 sau 30 de zile, precum si a problemelor bugetelor locale".

Fondul Monetar insista asupra tinerii in frau a salariilor bugetarilor si a salariului minim garantat, mergand chiar pana la a cere Guvernului sa ii insarcineze pe directorii societatilor nationale, regiilor si ai celorlalte firme de stat sa isi convinga subordonatii sa nu mai ceara cresteri de salariu.

Cum Mihai Tanasescu a declarat ca "orice lucru scris in acord se intampla", este posibil sa asistam in curand la relansarea luptelor cu sindicatele, care cer majorari salariale si a salariului minim. FMI a propus un salariu minim nu cu mult mai mare decat in prezent – 2.800.000 de lei, dar sindicalistii obtinusera din partea patronatelor inca de anul acesta un salariu minim de 3.000.

000 de lei. "Nu vom accepta decat un salariu de cel putin 3.600.000 de lei. Daca nu, impreuna cu CNSLR-Fratia si cu Cartel Alfa, vom declansa o greva generala", ne-a spus Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical.