Cu 11 zile inaintea meciului cu Finlanda, primul din preliminariile CM 2006, Anghel Iordanescu a mai pierdut un om de baza.

Ramas in aparare fara Cristi Chivu, devenit indisponibil cel putin pina in octombrie dupa operatia suportata la piciorul drept, selectionerul a aflat ieri ca trebuie sa-si ia gindul si de la Ionel Ganea pentru tot sezonul de toamna! Accidentarea suferita de atacantul lui Wolverhampton la genunchiul drept, pe 22 iulie, in Norvegia, intr-un amical cu Lyn Oslo, s-a dovedit mai grava decit au estimat

primele controale medicale. "Nu-ti face griji, nea Puiu! Joc si intr-un picior pentru echipa nationala. Accidentarea nu-i asa de grava", l-a linistit Ganea pe Iordanescu la citeva zile dupa incident, primind luni chiar si telegrama de convocare pentru meciul cu Finlanda.

Atacantul s-a pregatit o saptamina numai in sala de forta, iar acasa a facut suplimentar terapie intensiva cu un aparat special. Marti, Ganea si-a reluat alergarile usoare, dar bucuria a fost de scurta durata, fiindca dupa antrenamentul de joi au reaparut problemele la genunchi.

Verdictul medicilor a cazut ca o ghilotina: trebuie sa se opereze la ligamentul incrucisat si sa stea pe tusa sase luni. Asta inseamna ca atacantul va rata toate cele 5 meciuri oficiale ale echipei nationale din acest an.

"Ganea are rupt ligamentul incrucisat anterior inca de acum doua saptamini. Nu avea cum sa evite operatia, iar primul meci il va juca abia peste 6 luni"

Pompiliu Popescu, medicul echipei nationale

"Sint terminat!"

Ganea este demoralizat de gindul ca trebuie sa stea departe de gazon pina in februarie 2005

- Cum s-a ajuns la acest verdict? Din cite spuneai, recuperarea decurgea normal.

- Dupa antrenamentul de joi am facut un nou control la genunchi. Medicii mi-au spus ca ligamentele sint destul de serios afectate si singura solutie este operatia. Genunchiul imi joaca. Ce ma ingrozeste insa cel mai tare este faptul ca trebuie sa stau 6 luni. Sint terminat. Daca mai aveam 25 de ani nu-mi faceam probleme. Dar eu am 31.

- Doctorii englezi nu si-au dat seama imediat dupa accidentare ca lucrurile nu sint chiar in regula?

- Mi-au zis sa mai incerc 3 saptamini, poate-poate va tine. Am sperat tot timpul ca voi evita operatia si voi putea fi util echipei nationale. Chiar imi faceam planuri sa intrerup ineficacitatea de 11 luni contra Finlandei. Am incredere insa in baieti si le voi tine pumnii. Sper ca la anul sa contribui si eu macar cu un gol la calificarea Romaniei la Mondiale.

Sa mai bucuram si noi poporul asta amarit!

- Cind te operezi?

- Probabil saptamina viitoare, in Germania. Am vorbit deja cu doctorul lui Bayern Munchen, dar mai intii il astept in Anglia pe fizioterapeutul Mircea Popa sa ma consulte.

SOLUTII

Cine va fi linga Mutu?

Perechea Ganea-Mutu a inscris 8 din cele 21 de goluri realizate de echipa nationala in preliminariile Euro 2004, fiecare trecindu-si in cont cite 4 reusite. In aceata formula, Mutu a inscris 10 dintre cele 11 goluri ale sale la lot, in timp ce Ganea a punctat de 5 ori. "Ma intelegeam foarte bine cu Adrian", a oftat atacantul lui Wolves.

In aceasta situatie, Iordanescu se vede nevoit sa abordeze meciul cu Finlanda cu un atac inedit, indiferent de numele celui care va juca alaturi de Mutu, care revine printre "tricolori" dupa o absenta de 140 de zile. Dintre atacantii din lotul convocat de Iordanescu, "Briliantul" a colaborat doar 11 minute cu Marica in finalul amicalului cu Italia (0-1), disputat in noiembrie 2003 la Ancona.

N-ar fi exclus ca Daniel Pancu sa fie urcat din nou in avanposturi, iar locul sau in spatele virfurilor sa fie luat de Mihaita Plesan.

Atacantii din lotul Romaniei

Nume

Echipa

Selectii

Goluri

Adrian Mutu

Chelsea

35

11

Marius Niculae

Sporting Lisabona

23

10

Ciprian Marica

Sahtior Donetk

1

0

Ionel Danciulescu

Dinamo

4

2

Danciulescu urmeaza sa fie convocat pentru meciul cu Finlanda dupa etapa a treia a Diviziei A.