Atacul a avut loc in momentul in care Hamid pleca de la resedinta sa din Baladruz, situata la est de Baaquba, a declarat locotenentul Mohammed Abed, fara a oferi detalii suplimentare. Pe de alta parte insa, surse medicale au anuntat ca Akil Hamid a fost grav ranit in urma atentatului. Saptamana a debutat cu violente si in alte regiuni ale Irakului.

Mai multe explozii puternice au fost inregistrate ieri la Bagdad, in cartierul siit Sadr City, in timp ce la Najaf confruntarile intre militiile siite si fortele de securitate irakiene, sprijinite de aviatia americana, au continuat pentru a cincea zi consecutiv.

Martori oculari au relatat ca elicopterele americane au lansat mai multe atacuri asupra unor pozitii ocupate de partizanii liderului radical siit, iar siitii au acuzat fortele americane ca au lansat o ofensiva pentru a incerca sa preia controlul in zona cimitirului din Najaf.

Potrivit americanilor, de la debutul confruntarilor si pana in prezent, peste 300 de insurgenti si-ar fi pierdut viata, dar Armata lui Mehdi, condusa de Sadr, a contestat bilantul, afirmand ca numai 15 dintre combatantii sai au fost ucisi.

Noile violente se desfasoara pe fondul respingerii de catre Moqta-da Sadr a propunerii de amnistie anuntate de premierul irakian. Mai mult, Sadr a afirmat, ieri, ca "va lupta pana la ultima picatura de sange impotriva ocuparii orasului Najaf".

De asemenea, el a adaugat, intr-o conferinta de presa sustinuta in incinta mausoleului imamului Ali din Najaf, sa "nu ne mai numiti combatanti ai Armatei lui Mehdi, ci aparatori ai orasului sfant".