Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a infiintat recent un departament special care se va ocupa exclusiv de pensiile ocupationale. In sistemul de pensii, aceastea reprezinta pilonul III - pensii facultative, bazate pe capitalizare, administrate privat.

Dupa cum se arata intr-un comunicat al CSA, principala sarcina a organismului nou-infiintat este sa emita normele de aplicare la Legea pensiilor ocupationale (publicata in urma cu doua luni in Monitorul Oficial). Oficialii CSA mai anunta ca in curind vor incheia o conventie cu Ministerul Muncii, in vederea stabilirii obligatiilor care revin celor doua institutii.

Pentru a stimula contributia la aceste fonduri de pensii, Codul Fiscal stabileste o deducere de 200 euro la angajat si 200 euro la angajator. Legea pensiilor ocupationale intra in vigoare pe 1 ianuarie 2005, insa forma actuala este aspru criticata de sefii firmelor de asigurari de pe piata. “Are multe lacune, iar termenul la care va intra in vigoare imi pare nerealist.

Ca sa devina operationala, legea are nevoie de modificari. Principala problema tine de numarul restrins de participanti. In sistem pot intra numai salariatii firmelor fara datorii la bugetele de stat.

De altfel, se creeaza un avantaj fiscal numai pentru salariati, nu si pentru lucratorii pe cont propriu”, ne-a declarat Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania. Asiguratorii spun ca, in conditiile in care numai salariatii au dreptul sa contribuie la aceste fonduri, potentialul pietei este foarte mic, respectiv 450.000 de contribuabili in primul an.