Noutatile pe piata aliantelor electorale par sa nu mai apara de acolo de unde se asteapta toate lumea, ci din cu totul alta zona. O zona-soc. Matei Bratianu, secretarul general al BNS, una dintre cele mai puternice centrale sindicale din Romania, a anuntat ca Blocul National Democrat, partidul creat recent de catre confederatie, a initiat negocieri cu PRM in vederea unei aliante electorale.

Liderul sindical a apreciat ca alianta este sigura in proportie de 90% si ca se va

concretiza la inceputul lui septembrie. "PRM a fost singurul partid parlamentar care ne-a contactat si care ne-a facut o oferta generoasa: 15 locuri eligibile, 10 la Camera Deputatilor si 5 la Senat. Alianta este ca si realizata. Nu cred ca vom mai discuta cu alte partide, pentru ca Alianta D.A. si-a finalizat listele, iar cei din PSD se afla in plin proces de alegeri interne.

Vom avea cel putin 15 reprezentanti in Parlament, iar PRM primeste de la noi un plus de imagine pe partea sociala", a declarat Bratianu, care a tinut sa precizeze ca nici un lider din cadrul BNS nu are voie prin statut sa candideze pe listele propuse de Blocul National Democrat.

Vadim isi spala rufele in galeata sindicala

Chestionat daca aceasta alianta a partidului infiintat de BNS cu PRM nu va dauna imaginii prospatului Bloc National Democrat, tinand cont de faptul ca formatiunea lui Vadim era perceputa pana nu de mult ca una extremista, Bratianu a replicat ca aceasta este, de fapt, optiunea sindicalistilor pe care-i reprezinta.

"In sondajele de opinie pe care le-am facut in randul membrilor BNS, cota cea mai mare de incredere privind partidele politice a fost acordata PRM. Acest partid nu mai are de mult valente extremiste si detine o serie de atuuri imbatabile: este bine plasat in sondaje, nu a fost niciodata la guvernare si nu a fost implicat niciodata in scandaluri de coruptie", ne-a spus Matei Bratianu.

Pe de alta parte, aceasta miscare a sindicalistilor din BNS, care la alegerile din 2000 si-au trimis doi reprezentanti in Parlament prin intermediul PSD, ar putea fi descrisa de o serie de analisti politici ca una pe cat de inteligenta, pe atat de inselatoare. La ora actuala, BNS se afla in plin proces de fuziune cu alta mare confederatie sindicala nationala, CNSLR-Fratia.

Aceasta organizatie negociaza, la randul ei, cu PSD pentru obtinerea altor locuri eligibile in Parlament, dupa ce a avut trei in legislatura din ultimii patru ani. In aceste conditii, noua suprastructura sindicala, care este prognozata a se forma pana la sfarsitul acestui an, va avea in Parlament mai bine de 20 de locuri. O premiera senzationala pentru lumea sindicala post-decembrista!

Ce nu se spune, dar se poate adeveri intr-un spectru politic in care traseismul a devenit un mod de viata e ca grupul de sindicalisti-parlamentari ar putea fi manipulat de PSD ca un adevarat cal troian atat in cadrul Legislativului, dar in special in interiorul PRM.

Bratianu afirma insa ca toate acestea nu reprezinta altceva decat scenarii proaste. "Daca va duceti intr-un cartier de oameni de rand si le cititi discursul lui Vadim, veti avea surpriza sa fiti ovationat frenetic. BNS si-a facut partid pentru a promova interesele salariatilor pe care-i reprezinta.

Noua confederatie sindicala care va fi creata prin fuziunea dintre BNS si CNSLR-Fratia va avea, in final, un numar suficient de reprezentanti in Parlament pentru a juca acelasi rol pe care UDMR il joaca la ora actuala in viata politica, fiind curtata de toate partidele. Cu diferenta ca jocurile UDMR vor fi facute acum de o grupare romaneasca", a conchis liderul sindical.