La numai o zi dupa ce redactorul-sef al cotidianului rus "Izvestia" a fost obligat sa demisioneze la presiunea autoritatilor moscovite, nemultumite de modul in care publicatia a relatat despre evenimentele de la Beslan, un alt ziarist a cazut prada furiei oficialitatilor ruse.

Aflat pe drumul de intoarcere din Beslan spre Moscova, seful biroului postului de televiziune "Al-Arabiya" din capitala Rusiei, Amro Abdel Hamid, un egiptean care are si cetatenie rusa, a fost retinut. Postul "Al-Arabiya" a fost informat ca jurnalistul va fi retinut pentru doua zile, fara a-i fi precizate insa motivele care au determinat incidentul.

Concomitent, un reprezentant al organizatiei "Reporteri fara frontiere" a anuntat, tot ieri, ca doi angajati ai postului georgian de televiziune "Rustavi 2", reporterul Nana Lezhava si cameramanul Levan Tetvadze, sunt retinuti de politia din Beslan inca din data de 4 septembrie.

Autoritatile sustin ca Lezhava si Tetvadze nu au vize si nici acreditari, acuzatii dezmintite insa imediat de conducerea postului la care sunt angajati. In alt incident, reporterul de la "Radio Libertatea", Andrei Babitki, a fost retinut pe un aeroport din Moscova, fiind acuzat ca detine explozibili.

Dupa o verificare atenta, in urma careia asupra sa nu s-a gasit nimic, el a fost acuzat de "huliganism" si condamnat la cinci zile de detentie.

La inceputul saptamanii, presa rusa a aflat ca Annei Politkovskaia, reporter la publicatia "Novaia Gazeta", care primise mai multe amenintari cu moartea pentru articolele sale despre atrocitatile comise de fortele ruse in Cecenia, i s-a facut brusc rau in avionul ce o transporta spre Beslan, dupa ce a baut o ceasca de ceai.

Ceva mai tarziu, doctorii aveau sa constate ca Politkovskaia a fost otravita. In aceste conditii, organizatiile pentru apararea drepturilor jurnalistilor din Rusia, care acuza autoritatile moscovite ca au inceput o "vanatoare" a ziaristilor ce au criticat modul in care guvernul de la Moscova a gestionat criza ostaticilor, au inaintat oficialitatilor un protest oficial.