Fostul premier al Ungariei, Viktor Orban, a intrat si a iesit din Romania prin Punctul de Trecere a Frontierei Secuieni, in acest weekend, fara sa aiba asupra lui pasaport.

El urma sa participe la sfintirea unei biserici linga Zalau, impreuna cu episcopul reformat Laszlo Tokes. Cu putin timp inainte de a ajunge la granita, Orban a constatat ca nu are pasaportul la el.

“Ma gindeam ca urmeaza sa vorbesc despre reunificarea poporului maghiar. Cind imi scriam discursul, mintea si sufletul imi fugisera spre aceasta idee, astfel ca am pornit la drum fara pasaport”, a explicat, amuzat, Viktor Orban, citat de portalul de pe Internet “Index.hu”.

Problema a ajuns rapid la oficialii din Ministerul de Interne de la Budapesta, care au luat legatura cu Consultatul General al Ungariei de la Cluj.

Un diplomat maghiar de aici i-a telefonat imediat sefului Politiei de Frontiera Bihor, numai ca politistii de frontiera, atit maghiari, cit si romani, au spus ca nu pot face nimic decit cu acordul autoritatilor guvernamentale de la Budapesta si Bucuresti.

Prin urmare, prin intermediul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, s-a luat legatura cu ministerele de externe ale celor doua tari. In plus, Viktor Orban a beneficiat si de o aprobare speciala din partea presedintelui Parlamentului Ungar, Lamperth Monika, singurul care poate emite o derogare de la legea trecerii frontierei din tara vecina. Abia apoi Viktor Orban a putut intra si iesi din Romania.

“S-a dat un ordin”

Contactat, seful Inspectoratului de Politie de Frontiera Oradea, comisarul-sef Lucian Prichici, nu a vrut sa faca nici un comentariu pe aceasta tema.

In schimb, consulul general al Ungariei la Cluj, Cseh Aron, a confirmat interventiile la nivel inalt pentru rezolvarea situatiei lui Viktor Orban: “Am luat legatura cu Ambasada de la Bucuresti si totul s-a rezolvat. Cred ca s-a dat un ordin. Tin sa multumesc oficialitatilor romane pentru amabilitatea de care au dat dovada”.