Dupa nici un an de colaborare cu firma israeliana de publicitate Arad Communication, Vadim Tudor doreste sa renunte la consultanta electorala a lui Nati Meir si Eyal Arad. Hotararea, desi negata de lideri ai PRM si de Nati Meir, este confirmata de unii apropiati ai lui Vadim.

Tribunul se gandeste sa rupa contractul cu israelienii (in valoare de 1 milion de dolari) ca urmare a unor dispute cu acestia pe teme electorale, ultima dintre intalnirile fata in fata dintre Vadim si Nati Meir fiind extrem de dura.

Vadim a realizat ca schimbarile prin care a trecut in ultimul an, dupa inceperea colaborarii cu israelienii, au generat pierderea unei parti semnificative din electoratul traditional al PRM, dar mai ales al Tribunului.

Corneliu Vadim Tudor a purces in ultimul an la schimbari de atitudine si imagine extreme, incredibile pentru cei mai multi dintre observatorii ringului politic. S-a facut din antisemit, filosemit si din ultranationalist, european.

A renuntat la discursul dur si categoric, s-a inmuiat in critici. Desi a sustinut ca toate acestea sunt schimbari “impuse” de Dumnezeu si menite sa plamadeasca un alt Vadim, mai bun, mai drept, mai aproape de oameni, liderul PRM a inceput sa realizeze ca recreionarea imaginii sale nu duce decat la pierderea capitalului sau electoral.

Nucleul simpatizantilor PRM a inceput sa se imprastie, el fiind coagulat pana acum tocmai in jurul ideii de Vadim-justitiarul.

Contractul cu Arad Communication, in valoare de 1 milion de dolari, urma sa fie incheiat sau renegociat dupa alegerile din iarna. Dar, iata, Tribunul vrea sa le faca o surpriza israelienilor care au incercat sa il transforme pe Vadim in “purul” politicii romanesti.

Contractul, criticat din fasa

Incheierea contractului dintre PRM si firma israeliana la inceputul anului a starnit scandal si la Bucuresti, dar si la Tel-Aviv.

Senatorul liberal Radu Feldman Alexandru le-a transmis o scrisoare deschisa sefului statului israelian si presedintelui Knessetului, in care le cerea sa intervina pentru impiedicarea acestui contract, care “va fi perceput ca un grav afront adus membrilor comunitatii evreiesti”.

Imediat dupa parafarea contractului cu Nati Meir si Eyal Arad, o data cu incercarea de schimbare a imaginii interne si internationale a liderului PRM, Vadim Tudor a fost implicat intr-o serie de scandaluri, gestionate tocmai de consultantii sai straini.

Chiar in luna ianuarie, Vadim organiza o actiune condamnata de toata clasa politica - dezvelirea bustului premierului-martir al Israelului, Itzak Rabin, asasinat in 1995 de un tanar evreu de extrema-dreapta. Totul, fara aprobari, fara acceptul macar al familiei fostului premier, ci doar asa, cum nota presa locala la acel moment, la sfaturile consilierului “mercenar” Nati Meir.

Posibil scandal international declansat de Nati Meir

In luna martie, Tribunul era foarte aproape sa devina subiectul central al unui scandal, de data aceasta international, dupa ce acelasi Nati Meir a anuntat ca Vadim intentioneaza sa mearga in Israel. Consilierul spunea atunci ca liderul PRM nu este antisemit si tocmai pentru a dovedi acest lucru s-a decis sa viziteze Israelul.

Vadim ar fi dorit sa mearga la Zidul Plangerii pentru a-si cere iertare pentru greselile trecutului. Imediat dupa acest anunt al lui Nati Meir, cotidianul israelian Haaretz atragea atentia asupra faptului ca autoritatile israeliene sunt de parere ca Vadim incearca sa-si stearga reputatia de antisemit din motive electorale.

Mai mult, ziarul citat a facut public si faptul ca organizatiile evreiesti, precum si supravietuitorii Holocaustului vor desfasura demonstratii de protest pe toata perioada sederii lui Vadim in Israel.

Vazand ce reactie a avut declaratia sa, Meir a revenit imediat cu o afirmatie rectificatoare, dand vina pe presa. El a spus ca nu stie cum au putut sa inteleaga jurnalistii de la Reuters si de la Le Monde asa ceva. „Poate ca, intr-adevar, au inteles ei gresit. Sau eram si eu obosit“, a declarat Meir.

El a explicat ca, de fapt, presedintele PRM a primit o invitatie personala din partea sa, prilejuita de ziua de nastere a fiului sau. „La noi (la evrei - n.r.), cand baietii implinesc 13 ani, se considera ca devin barbati si e serbare mare. Baiatul meu implineste aceasta varsta pe 26 martie, iar eu voi face doua petreceri.

Pe 23 martie la Hotelul Dan din Israel si pe 27 martie la Hotelul Intercontinental din Bucuresti“, a explicat Meir. El a mai spus ca ideea sa a fost sa-l cheme pe Vadim la ambele petreceri. „E o invitatie personala. La Intercontinental, el o sa participe cu siguranta, alaturi de alte personalitati ale scenei politice romanesti“, a subliniat consilierul liderului PRM.

Cat despre petrecerea din Israel, Meir a declarat ca nu mai stie sigur daca ar fi bine ca Vadim sa participe.

Dupa aceasta rectificare, Vadim a negat si el la BBC ca ar intentiona sa intreprinda o vizita in Israel. „Respect Israelul, doresc sa-l vad, dar eu nu fortez nota si nu ma expun la situatii penibile. Nu-mi place sa ma duc unde nu sunt invitat. Fara o invitatie oficiala, fara sa mi se asigure protectia, eu nu ma aventurez in asemenea deplasari.

” In luna martie, Vadim, impreuna cu o delegatie PRM, a vizitat lagarul de concentrare de la Aushwitz, aceasta fiind o miscare strategica de schimbare a imaginii interne sau externe.

Vadim, intrecut de consilierii israelieni la dispute

Treptat, presedintele PRM a inceput sa fie mieros. Dar unde mai e Vadim in toata povestea asta!? Pana acum a fost doar in spatele Arad Communication, adica intr-o strategie de schimbare a imaginii, strategie care a realizat, se pare, si Tribunul ca numai electorala nu este. Corneliu Vadim Tudor a inceput sa piarda din electoratul traditional tocmai din cauza acestei campanii.

Daca el nu s-a mai implicat direct in scandaluri politice si mediatice, a avut grija in schimb consilierul sau Nati Meir sa o faca.

Imediat dupa alegerile locale, specialistul israelian a iesit cu o declaratie care a provocat mare valva si s-a lasat si cu o sesizare la Parchet. Nati Meir sustinea ca senatorul PNL Radu F. Alexandru l-a contactat dupa primul tur al alegerilor locale, cerandu-i sa intervina astfel incat in judetul Mehedinti consilierii PRM sa incheie o alianta cu PNL si PD, si nu cu PSD.

In schimbul acestui favor, Nati Meir i-ar fi cerut senatorului liberal, in cazul in care Alianta PNL-PD ar ajunge la guvernare, sa i se atribuie mai multe contracte importante cu firma Solel Boneh.

“Am primit promisiunea ca voi beneficia de tot sprijinul, in sensul ca licitatiile vor fi trucate”, a afirmat Nati Meir, spunand ca toata conversatia cu senatorul liberal a fost inregistrata. De asemenea, potrivit celor spuse de israelian, Meir ar fi trebuit sa-l ajute pe Radu F.

Alexandru sa primeasca sprijin din partea Israelului pentru a ajunge presedinte al Comunitatii Evreiesti din Romania. Meir i-a acuzat pe loc de coruptie pe Radu F. Alexandru si pe Theodor Stolojan si s-a dus cu respectiva caseta la Parchet. Acum instanta este cea care se ocupa de cazul celor doi, Meir si liberalul.

Armonie Becali – Vadim

In urma cu cateva saptamani a izbucnit un conflict aprig intre Vadim Tudor si Gigi Becali, care, insa, s-a aplanat in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct”, de marti seara, cand seful PNG a decis, impreuna cu reprezentanti ai PRM, sa nu se mai atace reciproc.

Totul a pornit de la o serie de declaratii pe care Becali le-a facut referitor la evrei si la locul acestora in societate si de la o reactie dura a aceluiasi Nati Meir. Acuzandu-l de antisemitism, Meir se declara atunci, prin intermediul unui comunicat de presa, “ingrijorat” de faptul ca declaratiile liderului PNG ar putea avea repercusiuni grave pentru Romania pe plan international.

Asa a fost declansat un schimb de replici intre PRM si PNG, “derbedeu”, “lichea”, “nenorocit”, “zdreanta”, “mascarici” fiind numai cateva dintre apelativele folosite in conversatiile dintre oamenii lui Vadim si cei ai lui Becali, cu sefii lor in frunte.

Acum, Corneliu Vadim Tudor intentioneaza sa renunte la colaborarea cu Nati Meir si Eyal Arad, colaborare care, chiar daca pe plan extern a reusit sa imbunatateasca imaginea Tribunului, pe plan intern nu a avut efectele scontate, generand schimbarea politicii PRM, confuzie in randul electoratului si inamici - nedeclarati - pentru Vadim chiar in randul membrilor partidului sau.