La nici doua zile dupa retragerea spectaculos-controversata a lui Theodor Stolojan din cursa pentru Presedintie, un sondaj de opinie realizat de Gallup si comandat de Societatea Academica din Romania (SAR), in perioada 5-20 septembrie, indica o apreciabila dorinta de schimbare politica, dar si un electorat dezorientat.

Potrivit datelor sondajului, nemultumirea fata de PSD este foarte mare, 50% dintre subiecti apreciind ca Guvernul actual nu face fata situatiei, fata de doar 37% care considera ca face fata. Si mai mare decat proportia nemultumitilor, 72%, este a celor care apreciaza ca este nevoie de o schimbare la alegeri. Dintre acestia, numai 48% cred ca aceasta schimbare va avea loc.

O proportie, totusi, considerabila, mai ales ca 47% dintre cei intervievati cred ca exista o alternativa la actualul Guvern, fata de cei 32% care declara ca nu exista.

La neincrederea fata de actualul Guvern pare sa contribuie mult si perceptia fata de fenomenul coruptiei. 55% dintre cei care au raspuns apreciaza ca a crescut coruptia fata de anul trecut, in timp ce numai 28% cred ca a ramas la fel. Campania anticoruptie a Guvernului nu a convins, potrivit sondajului, decat 9% dintre alegatori.

In privinta actorilor schimbarii, se poate spune ca acestia nu sunt foarte cunoscuti. Numai 55% au auzit ca PNL si PD candideaza pe liste comune, desi Alianta a intrat de multe luni in al doilea an de viata.

Consumul de politica din ziar a crescut mult fata de anul 2000, 43% citind presa scrisa in cautare de informatie politica zilnic sau de cateva ori pe saptamana, fata de 44% care se bazeaza doar pe radio si televiziune. Chiar si asa, numai 44% cred ca stiu destul ca sa se prezinte la vot.

Pe de alta parte, in ciuda a ceea ce sociologic poate fi considerat optimist in legatura cu posibilitatea unei schimbari politice, sondajul remarca un grad mare de scepticism in legatura cu fondul schimbarii. Fata de afirmatia „aceiasi oameni se bucura de avantaje indiferent de regim“, 47% dintre intervievati s-au declarat de acord si 33% partial de acord.

Totodata, 34% sunt total de acord si tot 34% partial de acord cu afirmatia ca „alegerile nu schimba mare lucru, chiar daca vin altii la putere“. Numai 21% cred ca aceasta perceptie este gresita.

Concluzia SAR este ca, daca, peste vara, prestatia slaba a Aliantei PNL-PD se face vinovata de masura slaba in care aceasta este cunoscuta, acum, retragerea lui Theodor Stolojan ar trebui sa fie semnalul unei campanii de comunicare mult mai intense pentru Opozitie.