Companiile de transport intentioneaza sa majoreze preturile la calatoriile cu avionul, din cauza scumpirii petrolului si a kerosenului pe plan mondial. Astfel, de la jumatatea acestei luni, operatorul aerian Lufthansa va creste tarifele cu 14 euro pentru zborurile dus-intors in Europa si cu 34 euro pentru cursele dus-intors lung curier.

"Pretul petrolului si indeosebi al kerosenului, care continua sa se mentina la un nivel inalt, obliga compania Lufthansa sa modifice suprataxa de combustibil introdusa in luna august. In ultimele zile pretul petrolului a crescut la peste 50 dolari/baril, atingand un nivel record.

Suprataxa pe combustibil pentru zborurile in Germania si Europa a ajuns la 7 euro pe segment de zbor (echivalent cu o majorare de 14 euro pentru un zbor dus-intors-n.n.). Pentru zborurile lungi, pretul combustibilului afecteaza in si mai mare masura costurile totale de zbor, determinand introducerea unei suprataxe de 17 euro pe segment de zbor, cu 10 euro mai mult decat in prezent.

Noile suprataxe vor fi achitate pentru biletele cumparate incepand cu 15 octombrie", se arata intr-un comunicat al Lufthansa. Si Austrian Airlines va majora preturile calatoriilor de la jumatatea acestei luni. "Vom majora suprataxa de combustibil, insa aceasta nu va influenta in mod semnificativ pretul biletelor", ne-a spus Carmen Moroianu, reprezentant de vanzari al Austrian Airlines.

Tot de la jumatatea acestei luni, mai precis din 14 octombrie, British Airways va salta preturile pentru zborurile continentale cu 6 euro/sector de calatorie, ceea ce inseamna ca pentru un drum dus-intors biletul va fi mai scump cu 12 euro. Pentru zborurile transatlantice, clientii British Airways vor scoate din buzunare mai mult cu 28 de euro dus-intors.

"Daca o persoana va dori sa zboare de la Bucuresti la Londra si apoi la New York, dus-intors, aceasta va plati in total cu 40 de euro mai mult", ne-a declarat Corina Enciu, director British Airways Romania. Nici compania Air France nu va face exceptie de la regula, anuntand o majorare cu 11 euro pe segment doar pentru zborurile lung curier.

Cresterea este valabila pentru biletele achizitionate incepand de ieri, 11 octombrie, totodata Air France anuntand ca va renunta la scumpire daca barilul de petrol va ajunge sub 40 de euro, si se va mentine la acest nivel timp de 30 de zile consecutiv. Si compania Tarom analizeaza posibilitatea scumpirii biletelor.

"In luna iunie a acestui an compania Tarom, ca si multe alte companii aeriene, a introdus o suprataxa de petrol, in conditiile in care pretul petrolului a continuat sa creasca, afectand totodata si profitabilitatea noastra.

Avand in vedere ca petrolul detine o pondere importanta in structura costurilor companiei companiilor aeriene, Tarom monitorizeaza atent evolutia pietei, urmand sa-si informeze pasagerii in timp real asupra eventualelor modificari survenite asupra taxei de petrol", ne-a declarat Clara Hanganu, de la Departamentul de relatii publice al Tarom.