Abonatii companiei Orange au posibilitatea de la inceputul acestei saptamani sa vizioneze stiri si programe TV in direct sau sa acceseze rapid reteaua Internet, dupa lansarea tehnologiei EDGE - Enhanced Data rates for GSM Evolution de catre operatorul de telefonie mobila. EDGE este un pas intermediar intre telefonia 2G, respectiv GSM, si 3G - UMTS (Universal Mobile Telephony System).

"Lansarea EDGE este o premiera si in cadrul grupului Orange, dar si pentru tarile din sud-estul Europei. Prin intermediul unui portal specializat, abonatii pot urmari programe TV, stiri, filme, clipuri muzicale sau sa se informeze despre starea vremii sau previziunile astrale.

In plus, viteza de acces la Internet creste de trei ori fata de tehnologia GPRS (General Packet Radio Service), respectiv 120-180 kbps", a declarat directorul executiv adjunct al Orange Romania, Yves Gauthier.

Prin intermediul noii tehnologii, posesorii de calculatoare personale mobile (laptop-uri, notebook-uri) pot avea acces la Internet si Intranet (reteaua interna a unei companii) cu ajutorul unui card specializat (EDGE Mobile Office Card), fara ajutorul altor accesorii, cum ar fi cabluri, dispozitive Bluetooth sau infrarosu.

Potrivit reprezentantilor Orange, EDGE nu va inlocui reteaua GPRS existenta, cele doua tehnologii functionand in paralel. Astfel, utilizatorul va fi conectat automat la una dintre cele doua retele in functie de tipul telefonului detinut (EDGE sau GPRS) si de aria de acoperire in care se afla.